Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kan det verkligen vara sant att polisen tillåter detta"

Personer inom Syndikalistiska ungdomsförbundet vandaliserade Sverigedemokraternas partilokal.

– Sverigedemokraterna är ett större hot mot demokratin än vad vi är, säger Adam, förbundets talesman.

Klistermärkena från Syndikalistiska ungdomsförbundet, SUF, i Gävle, som satt på den vandaliserade SD-lokalens dörr, var en tydlig vink om vilka som låg bakom. Men nu tar SUF officiellt på sig ansvaret för attacken som ägde rum i söndags.

– Det är privatpersoner inom SUF som gjort det på eget bevåg. Inom SUF har vi ingen ledare som delar ut order – vi agerar i celler. Men jag fördömer absolut inte aktionen, säger Adam, 16 år, som fungerar som ungdomsförbundets talesman.

Han berättar att ytterligare en aktion ägt rum under natten, personer inom SUF har klottrat ner SD-lokalen med sprejburkar.

Varför gör ni så här?

– Som jag ser det ska man kunna bo i Sverige utan att bli kränkt på grund av sin hudfärg, sexualitet eller religion. SD har försökt städa upp partiet ända sedan 1995, men jag köper inte att de inte skulle vara rasister.

Men ni värvar väl fler sympatisörer till Sverigedemokraterna genom att vandalisera deras parti- lokal?

– Jag tror inte martyrkortet fungerar. När folk går förbi deras onsdagsmöten och lokalen ser ut som en bunker – nedklottrad och vandaliserad – då tror jag att SD förlorar på det.

Hur ser du på att Säpo anser att ni verkar utanför demokratin?

– Det kan jag väl förstå. Vi använder metoder som inte anses vara okej bland alla. Men vi är utomparlamentariska och tar kampen där den behöver tas. Vi är vanliga ungdomar som gör vad vi kan, säger Adam.