Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan man lita på staten?

Redan på titeln ”Utredningen om underrättelseinhämtning för vissa polisiära behov” inser man att regeringen hoppas att det inte blir mycket till debatt. Med krångliga ord, mitt i juli och framför ett ganska tomt pressrum presenterade regeringens utredare Anders Eriksson sitt förslag. Vid minst tio tillfällen berättade Eriksson att han tagit stor hänsyn till rättssäkerhet och integritet.
Hans förslag är att polisen inte ska få bedriva egen signalspaning utan att även denna ska Försvarets radioanstalt, FRA vara ansvarig för. Han menar också att polisen inte ska få tillgång till någon överskottsinformation utan att den ska stanna hos FRA.
Att signalspaning behövs är de flesta överens om. Förra årets FRA-debatt var dock helt nödvändig för att integriteten skulle stärkas i lagen - och det finns fortfarande behov av att stärka den ytterligare. Men nu gäller det alltså polisens möjlighet att signalspana på utlandet.
FRA är säkerligen skickliga, men vågar vi verkligen lita på att de skulle kunna hantera stora mängder överskottsinformation - som utredaren själv inte vågar lämna i händerna på polisen. Kan man verkligen lita på att myndigheterna i Sverige håller tätt och hanterar information rätt?