Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan mycket väl hända i Sverige

En skolmassaker kan mycket väl hända i Sverige också. Det menar Peter Gill, professor i pedagogik vid högskolan i Gävle.
Mobbning och frustration är två bakomliggande orsaker.

17-åringen i Tyskland beskrivs som intresserad av vapen och tystlåten. Enligt Peter Gill finns det flera gemensamma nämnare för de personer som genomför sådana här saker.

De har tillgång till vapen, de har blivit mobbade och kränkta tidigare och många av dem spelar spel på internet där de skjuter figurer som det finns levande personer bakom.

Därför är det viktigt att mobbning tas på stort allvar redan från början. Att en helt vanlig person plötsligt blir våldsverkare är uteslutet.

– Tecknen finns i tidiga tonåren, men det här är ett område som är outforskat.

Det finns också stora möjligheter att hitta likasinnade på internet och därmed få stöd för sina planer. Däremot tror inte Peter Gill att de hot som dykt upp mot olika skolor i Sverige, bland annat i Lund, är allvarliga planer.

– De här annonserar inte vad de ska göra.

Peter Gill tror att det går att se tecknen tidigt på vilka personer som skulle kunna utföra en sådan här sak, men att det ändå krävs en viss mognad för att faktiskt kunna hantera och rikta ett vapen mot en människa. En tolvåring som blir mobbad har inte den mognaden förrän flera år senare.

– Det här är något som gror hos dem under en längre period, säger Peter Gill och förkastar därmed teorin att det handlar om impulshandlingar.

Han har också en teori om att aggressionen tar sig ett annat uttryck i Sverige.

Hans hypotes är att de anlagda bränder där skolor och förskolor förstörts kan vara ett sådant sätt att agera.

– Det handlar om uppdämd aggression mot skolan. Det är riktat våld.