Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan simma lugnt - tack vare GD

Efter GD:s artikel om tjuvfiske i Gavleån förra veckan:
Nu fredas gösen under lekperioden.
– Vi vill förvalta den pärla som Gavleån utgör, säger kommunens friluftslivchef Johan Öholm.

I förra veckan berättade Gefle Dagblad att de åtta fiskevakterna som kontrollerar fritidsfisket i Gavleån har ertappat flera tjuvfiskare som fångar mycket mer gös än tillåtet. Enligt uppgift ska gösen säljas till restauranger och butiker.

Nu agerar kommunen mot det hårda fisket under den period då gösbeståndet är som känsligast, under leken.

Från och med nästa år kommer gösfisket att regleras under lekperioden.

– Det handlar om ett generellt förbud mot fiske efter gös den här perioden, eller att man får släppa tillbaka sin fångst, säger Johan Öholm.

Detaljerna är inte klara. Johan Öholms bedömning är att det räcker med en fredad period på två till tre veckor för att påtagligt förbättra gösens villkor under leken.

– Det borgar för att vi har en bra reproduktion så att det blir mer fisk att fiska senare, säger han.

Fiskestoppet kommer troligen att ligga i maj månad, det beror främst på vattentemperaturen. Det gäller hela lekområdet, från Strömdalens kraftverk ut till Islandsbron.

Diskussioner pågår om att även sträckan på Alderholmen utanför bron ska omfattas av fiskevårdsområdet och därmed förbudet.