Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan skolmaten bli för bra?

Mätta elever har lättare att koncentrera sig och sitta still. Därmed ökar också deras möjligheter att tillgodogöra sig undervisningen.

God och näringsriktig skolmat borde således vara något som prioriteras. Men frågan om kvaliteten på maten kokar ofta ned till kommuners och enskilda rektorers goda vilja.

Det finns visserligen undantag, enskilda skolor som höjer sig över måttet. Orsaken går då att hitta i en eller flera eldsjälar bland matbespisningspersonalen, vilka lyckas koka soppor på en spik som eleverna gillar.

Falu Kuriren uppmärksammar en av dessa eldsjälar, skolmåltidsbiträdet Annica Eriksson på Vikaskolan i Falun. Hon har bland annat sett till att eleverna fått nybakat bröd och femton grönsaker att välja på varje dag. Men nu har Falu kommun satt ned foten. Alla skolor måste servera likadan mat för att kommunen ska kunna genomdriva ett tidsbegränsat kostprojekt. Hädanefter får därför de protesterande eleverna på Vikaskolan nöja sig med köpt bröd och hälften så många grönsaker.

Annica Eriksson är dock inte ensam om att bli näpsad för att ha lagat för bra mat. Detsamma skedde för ett par år sedan i Kungsbacka, då kocken Niclas Larsson fick kritik av kommunen för att anstränga sig för mycket och för att hinna med mer än han borde.

När fallet uppmärksammades i media tänkte visserligen kommunen om, men även i Kungsbacka motiverade man initialt sitt beslut med att alla elever skulle serveras likadan mat. Det var också den lägre standarden som med automatik valdes. Det ter sig dock som ganska oförklarligt. I synnerhet som högre kvalitet på maten inte behöver kosta mer.

God och näringsrik skolmat borde vara en självklarhet.

Emma Wange