Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kanada är ett föredöme med sin stigande koldioxidavgift!

Stort grattis till modiga och framsynta Kanada, som från och med januari 2019 inför en stigande koldioxidavgift på fossila bränslen med full utdelning. Avgiften delas ut i lika stora delar till alla invånare, som blir kompenserade för prisökningen samtidigt som de ges möjlighet att hitta sin egen väg till omställning bort från fossila bränslen.

I Sverige arbetar Klimatsvaret för att skapa den politiska vilja som ska till för att följa Kanadas exempel, att införa en Avgift på koldioxidutsläppen, samla avgiften i en fond, som varje månad ger Utdelning till alla medborgare i lika stora delar. Det är en kompensation som både är rättvis och demokratisk.

Vi i Klimatsvaret tror att en stadigt stigande koldioxidavgift på fossila bränslen är en handlingskraftig och konkret väg för att få slut på koldioxidutsläppen – nu. En sådan avgift är också något som förespråkas av klimatexperter och ekonomer.

FN:s årliga utsläppsrapport, som kom i veckan, konstaterade att vi har tolv år kvar att nå våra klimatmål om vi, våra barn och barnbarn, ska kunna leva ett fortsatt värdigt liv på vår älskade planet och undgå okontrollerbara väderförändringar, skogsbränder, orkaner, havshöjningar, stora folkomflyttningar etcetera.

Vi i Klimatsvaret tror dock inte att man kan höja priset på fossila bränslen utan att ge något i gengäld till allmänheten. I Frankrike ser vi demonstrationer och uppror mot den koldioxidskatt som president Macron vill införa och som inte ger någon kompensation till den enskilde.

Det kan vara svårt att förstå att jag som individ ska betala extra till något odefinierbart som heter omställning, när jag tankar min bil, utan att jag har möjlighet att påverka och se – ”vad får jag tillbaka”?

Klimatsvarets förslag Avgift och Utdelning ger alla en lika chans till omställning – de som ”smutsar ned” får betala – och de som ställer om går på plus. Det är faktist rättvist.

Pia Bak-Frederiksen

Klimatsvaret

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare