Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kände hur askan stack i ögonen

Skådespelerskan Anna Andersson har varit på Island mitt under vulkanutbrottet. I går fick hon äntligen flyga hem till familjen i Gävle.

– Det enda man pratar om i Reykjavik är hur det ska gå för alla människor och djur som är i närheten av vulkanen. De som bor där kan inte se en meter framför sig på grund av askmolnet. Det har drabbat bönderna väldigt hårt, det är lamning nu men lammen klarar sig inte utan kvävs av askan, berättar hon.

Vulkanen Grimsvötn fick i lördags sitt största utbrott på 100 år. När Anna Andersson och hennes teatergrupp gjorde en bilutflykt på söndagen överrumplades de av askmolnet och då var de ändå 30 mil från vulkanen.

– Det var obehagligt, jag kände hur askan stack i ögonen och småflagor fastnade i munnen.

Utöver Reykjaviksbornas oro för sina landsmän har inte utbrottet märkts av särskilt mycket i den isländska huvudstaden.

– Det var först i måndags som en tunn grå dimma lade sig här över Reykjavik, men nu är himlen blå och solen skiner.

I går kunde Anna Andersson flyga från Island som planerat och hon längtade hem till familjen i Gävle.

Vulkanen hade då slutat spruta aska och redan under tisdagen öppnade flygplatsen i Reykjavik efter att ha varit stängd sedan helgen. Bara ett par avgångar ställdes in på grund av askmolnet som nu dragit vidare in över kontinenten. Hennes sexåriga son Hjalmar var frågvis om vulkanutbrotten och orolig för att mamma skulle bli borta länge.

– Han undrade om jag skulle hinna bli 80 år och vara en gråhårig tant innan jag kom hem, säger hon.

Anna Andersson tillhör Folkteaterns ensemble i Gävle, men har nu tillsammans med den nordiska teatergruppen Subfrau framfört föreställningen Subtales på Nationalteatern i Reykjavik.