Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känner du igen Hugegrabbarna?

Idrotten i Bomhus har gamla anor.

Annons

När sågverket hade byggts upp och arbetarna hade installerat sig i de nybyggda bostadshusen var det en och annan som började längta efter att få röra lite på sig även på fritiden. Så 1920 bildades Kastets Idrottsförening och 1921 Bomhus Idrottsklubb.

Åren rullade på och de där båda ganska obetydliga klubbarna gick och tittade snett på varann tills någon en dag kom på den ljusa idén att slå ihop dem och skapa en förening som kunde utmana alla idrottsföreningarna inne i stan och i Skutskär.

Så fick det bli, men vad skulle den nya föreningen heta?

Man rådfrågade den beläste redaktören Erik Wickberg på Gefle Dagblad. Han var en ganska mäktig person inom idrottsrörelsen i stan, och så skrev han ju som sagt i tidningen. Bara en sån sak ingav ju respekt.

Erik, som åtminstone på tidningen kallades Jeppe, var mycket intresserad av nordisk mytologi. Han tänkte till och fastnade för Huge, som inte var någon gudagestalt utan mer en tanke som hade förmåga att lämna kroppen och övergå i en annan gestalt.

Vad han såg för likheter mellan en huge och en idrottsförening är obekant, men Bomhusgrabbarna tyckte att det lät pampigt och vackert och antog förslaget.

IK Huge skulle med tiden komma att bli en mycket framgångsrik förening, främst i bandy och så småningom ishockey. Men man har också ägnat sig åt många andra idrottsgrenar. Som fotboll, till exempel.

Grabbarna på bilden utgjorde Huges fotbollslag år 1938. Bilden kommer från ett av de cirka 30 000 negativ som Länsmuseet just fått överta från Lövqvists Foto i Bomhus, och nu vill Dan Lorén på museet gärna veta vad grabbarna heter och om det finns något mer att berätta om laget.

Du som har något att komma med, ring mig!

Mer läsning

Annons