Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känner ni igen Stöveln?

De flesta som försökt skriva historien om den nyss bortgångne idrottsprofilen Hans ”Stöveln” Öberg brukar börja omkring 1940 när han kom till lergropen i Hemlingby i stora gummistövlar som han spände fast sina skridskoskenor på innan han kom in på planen och började dribbla av alla de äldre och större kompisarna.

Här går vi grundligare tillväga. Den här bilden är från 1936 eller 1937 och föreställer tredje eller fjärde klass i Hemsta skola, och det är förmodligen en av de första lagbilderna där Hans Andreas Öberg var med. Men långtifrån den sista, om man säger så.

Stöveln är med här, och jag vet vilken av lintottarna han är. Men jag berättar det inte, ni kan gärna få gissa.

Om det kan vara till någon hjälp så finns även hans kusin Anders Öberg med. Och förresten även ytterligare en Öberg, nämligen Henry.

Med hjälp av Dick Dermé och Gunvor Elg har jag fått in en del namn, men inte alla. Ni som tror att ni kan hjälpa till, ring gärna.

Hemsta skola finns förstås inte kvar längre, men den låg ungefär där Överskottsbolaget i dag säljer bland annat hockeyskridskor till framtidens ishockeystjärnor. För man får väl anta att sånt också finns i det omfattande sortimentet.