Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känner sig oskyldigt utpekad

GÄVLEModeraten Tommy Boman är centralfigur i en härva med ekonomiska oklarheter och en polisanmäld förfalskad namnteckning.

Annons
Själv har han inte velat lämna några kommentarer. Men nu berättar han för Gefle Dagblad om anklagelserna. Han känner sig oskyldigt utpekad.
- Jag har blivit dömd på förhand.
I början av juli polisanmälde moderata ungdomsförbundet en misstänkt förfalskad namnteckning. För en tid sedan polisanmälde även moderatpolitikern Birgittha Bjerkén, revisor för MUF Gävleborg, in en polisanmälan. Hennes namnteckning hade förfalskats på en revisorshandling som skickats till landstinget som betalar ut bidrag till de politiska ungdomsförbunden.

Tappat bidrag
Avslöjandet ledde till att ett bidrag på en kvarts miljon kronor som ungdomsförbundet beviljats för sin verksamhet frystes.
Tommy Boman var ordförande i MUF till och med januari i år. Därefter tillträdde Tobias Henriksson som dock avgick efter den första polisanmälan.
För närvarande är Niklas Gillström ordförande.
Men det är Tommy Boman som mer eller mindre har pekats ut som ansvarig för de ekonomiska oegentligheterna.
Vad gäller anklagelserna om förfalskade namnteckningar svär han sig fri.

Har ett ansvar
- Eftersom det pågår en polisutredning vill jag egentligen inte kommentera det men jag visste inte ens att de där pappren hade lämnats in, hävdar han.
Men han anser ändå att han tillsammans med distriktsstyrelsen har ett ansvar eftersom händelserna skedde under den tid som han var ordförande.
- Det är klart att jag har ett ansvar. Men MUF lämnar in massor med sådana här papper och jag kan omöjligt ha koll på alla.
Andra oegentligheter som påstås ha skett är bland annat att ungdomsförbundets pengar ska ha använts till fester och diverse olämpliga utgifter. Även det anklagelser som Tommy Boman avfärdar.
- Det är inte heller sant. Vad som har hänt är att revisorerna har sagt av vi haft vissa onödiga utgifter.

"Anklagelserna fastnar"
Han säger att den senaste tidens uppmärksamhet har varit väldigt jobbig.
- Det är klart att det är jättejobbigt. Även om jag blir friad kommer det att leva kvar, det blir svårt att komma i från. Anklagelserna fastnar i folks medvetande.
Härvan inom MUF har lett till stark intern kritik och vissa ifrågasätter om han verkligen kan fortsätta sitt uppdrag som ledamot i kommunfullmäktige.
- Det är inte så oväntat att en del moderater tycker att jag ska avgå.
Tommy Boman menar att han är en kontroversiell figur i moderaterna, inte minst med tanke på att han förespråkar ett nej till EMU. Han är helt övertygad att vissa i partiet på det här sättet vill passa på att få bort honom.
- Jag är obekväm och säger vad jag tycker. Det finns vissa som inte klarar av den biten.

Vill inte avgå
På torsdag kommer fullmäktigegruppen att träffas och då ska den ekonomiska härvan tas upp.
- De vill nog reda ut vissa frågor och det finns nog de som tycker att jag ska avgå.
Men några sådana planer har han inte och han tycker det är en absurd situation att en del går ut och kräver något sådant fast det inte finns några bevis om att han är skyldig. Han kallar sig dömd på förhand.
- Jag vet att jag är oskyldig och jag kommer att sitta kvar.


KARIN BERGKVIST