Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känns sanslöst tråkigt

/
  • Djurgårdens Marcus Krüger (32) kvitterar till 1-1 i lördagens elitseriematch i ishockey mellan Djurgårdens IF och Brynäs IF på Hovet i Stockholm.

Det vill sig inte för Brynäs, fjärde raka bortaförlusten - och på det sätt som det skedde i olycksminut 17 i slutperioden: domaren Ulf Rådbjer tog sex utvisningsminuter för Brynäs - och avgjorde matchen på ett högst horribelt vis.

Annons

Det känns sanslös tråkigt behöva konstatera det. Att en domare återigen ska behöva hamna i fokus. Men, tyvärr var det så.
Djurgården avgjorde förstås, 2-1 genom förre brynäsaren Niklas Anger, som styrde in sitt 20:e mål efter pass av poängkungen Fredrik Bremberg, som jubilerade med sin 600:e elitgrundseriematch.
Ett både tråkigt och snöpligt slut på en riktigt bra genomförd bortamatch av Brynäs, som absolut förtjänade poäng.
Hur huvuddomare Rådbjer kunde få till till 2+2 minuter på Mads Hansen för både holding och interference i samma moment, när han i närkamp med just matchvinnare Anger, där båda hamnade i Brynäs målbur, är för mej en fullständig gåta.

för en holdingtvåa - den kanske var befogad men den andra, var hittade han den?
Rådbjers förklaring: Hansen flyttade avsiktligt på målburen. Men, snälla Ulf - det var väl två spelare som körde ihop, eller...? (Utan att Hansen tryckte till Anger på ett regelvidrigt sätt).
Att det sedan blev en ny tvåa för osportsligt uppträdande då
en flaska kastades in på isen från brynäsbåset må så vara, det var onödigt - men en tämligen normal reaktion från ett spelarbås som exploderade av fullkomlig ilska.
Så mycket har Ulf Rådbjer varit med i sina hockeydar, både som spelare i AIK och sedan som skicklig elitdomare på hög internationell nivå med flera VM-uppdrag, att han borde ha haft bättre känsla för spelet och en normal människoreaktion. Åtminstone tycker jag det.
Nog har jag sett mycket i ishockeyväg men kan inte erinra mej att någonsin under alla mina över 50 år vid rinkside som sportskrivare, ha upplevt något liknande.
Det är utan tvekan det mest utvisningstätaste jag sett ett lag drabbas av, när så lite är kvar av en match. Tänka sig: sex (!) raka utvisningsminuter när mindre än tre minuter är kvar!
Kan i varje fall inte ha inträffat förut i elitseriesammanhang sedan 1975.

avgjorde utan tvekan matchen. Det känns sanslöst tråkigt behöva konstatera att så skedde.
Inte minst när så himla mycket står på spel i slutkampen om en play offplats.
Det såg annars ut som det skulle bli den sjunde kryssmatchen mellan de båda lagen vid möten i Stockholm i Globen eller på Hovet på de nio senaste matcherna.
Men Rådbjer ville tydligen annat.
Jag förstår fullkomligt brynäsarnas ilska och att Daniel Widing var en av dem som protesterade allra mest - och åkte på matchstraff. Men skitsamma för det, matchen var ju i praktiken körd. För med spel fem mot tre när tre minuter var kvar och man vet att i hemmalaget fanns passningsgeniet Fredrik Bremberg, så kunde det inte sluta på annat sätt än med Dif-segermål.

tränaren Niklas Czarnecki för att han förmådde hålla sig så lugn och samlad när han direkt efter slutsignalen intervjuades i ppv-sändningen.
Brynäs huvudcoach kommenterade bara sakligt att det var för jäkligt att en domare på detta sätt kan gå in och avgöra en jämn och bra match - och att han tyckte att hans lag spelat stabilt och säkert med bra bortaspel och bra organisation överhuvud taget.
Och att hans lag skapat mycket och vunnit skotten klart (med hela 31-22 - nästan så man inte tror det var sant efter Brynäsmått mätt...men så var det).
Brynäs var bra med redan i första perioden, som slutade mållös, även om hemmalaget var något bättre. Hade det bästa trycket och även de klaraste chanserna. Men Markström spelade lugnt och säkert.
Djurgårdarna kom dock en aning för lätt genom mittzon i period 1.

avslutande perioderna tog Brynäs helt över matchen inför årets största publiksiffra (8.094) på Hovet och därmed behåller Gävlelaget tätplatsen som det mest publikdragande bortalaget.
Skottstatistiken i andra gick klart till Brynäs: 12-3 efter att gästerna fick till längre anfall och kunde vända spelet hela tiden med snabba och för Djurgården överrumplande kontraattacker.
Ledningsmålet kom också redan efter två minuter. Hermansson fick iväg ett bra skott från högerkanten, det blev retur och i andravågen kom Peter Nolander störtande och tryckte in sitt fjärde mål för säsongen bakom storspelande Wesslau i Dif-kassen.
Hansen hade också ett fräsande vinkelskott i stolpens utsida - men dessförinnan efter halva perioden kvitterade Djurgården.
I spel sex mot fem under en avvaktande utvisning på Dackell kunde unge 18-årige Marcus Krüger efter en Markan-retur vid ena stolpen peta in sitt första elitseriemål och 1-1 var faktum.
Onekligen hygglig utdelning för Dif:arna efter bara tre skott under de 20 minuterna.

långt närmare ett ledningsmål efter fortsatt offensivt, kreativt och skapande målmöjligheter i slutronden.
Men det var som sagt innan Rårdbjer klev in i handlingen i allra slutminuterna...och avgjorde matchen i Dif-favör!
Sebastian Lauritzen hade exempelvis i stort sett öppen kasse i elfte minuten men träffade backen Schneiders ben och det var periodens bästa målchans.
Djurgården tog i och med den oerhört viktiga trepoängaren femte raka segern och det är den bästa segersvit som stockholmarna nått på de fem senaste elitsäsongerna.
Att målsprutan Niklas Anger och hans kompisar känner vittring på slutspel råder inget tvivel om när elva omgångar återstår. Eftersom Timrå föll i Karlstad mot Färjestad (3-6) så skiljer bara en pinne upp till medelpadingarna på åttonde och sista play offplats. Och inte mer än två heller upp till sjuan Brynäs.

det även mitt i all bedrövelse över brynäsfallet, att inte bara Timrå förlorade utan likaledes Rögle och Modo i sina hemmamatcher mot respektive Skellefteå och Linköping.
Ö-vikslagets hemmafall (1-3) mot serieledarna gör att avståndet i tabellen är status quo inför måndagsmötet i Läkerolen.
I Ängelholmsmatchen avgjorde Niko Dimitrakos för sitt SAIK när blott tre (!) sekunder var kvar, typiskt för en målkung, 22 mål nu - liksom även med Niklas Anger i Dif. Bara att gratulera praktgrabben Anger till segermålet och jag tror banne mej att han på måndag också blir uttagen av förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson till Tre Kronor-truppen inför LG Hockey Games i Globen i början av februari.
Det finns inte så många målskyttar av samma sort i svensk hockey idag som just Niklas Anger.

långt bättre i allt laget företog sig än den bedrövliga timråinsatsen.
Så jag tycker det ser riktigt hyfsat och förhoppningsfullt ut, den jobbiga och bittra förlusten till trots.
Och jag tror även att den faktiskt kan föra med sig nåt gott inför framtiden.
1-2-förlusten till trots, så kommer det här att svetsa samman laget och hela organisationen än mer än förut.
Därom är jag övertygad. Förlusten sved givetvis men den gav även kraft och styrka inför fortsättningen. Nu jäklar-mentaliteten plockades fram direkt i Hovet-omklädningsrummet efteråt.
Brynäs har varit varannandagslag på sistone - och den här gången var det åter tätt försvarsspel som signerades. Inte minst beroende på att Jusso Hietanen var tillbaka, han betyder oerhört mycket för att back- och hela försvarsspelet ska stämma.

noterade jag även att Emil Sandin var mer framfusig, frän och tacklingsvillig än på länge.
Fortsätt så, Emil - så ska du se att det lossnar än mer i kommande matcher. Intressant att följa honom mot Modo på måndag.
Roligt var det även att se Daniel Widings aptit, speed och sedvanlig skottvillighet. Men först och främst ett stort plus för hans jobb i defensiven och förmåga att återerövra pucken både i egen zon men främst i mittzon och skapa kontringsanfall.

Kyle Wanvig får lämna och åka hem till Kanada, säker bäst som skedde för alla parter när han ändå inte ges speltid.
Ett beslut som togs gemensamt av honom själv, sportchef Sundlöv och head coach Czarnecki redan i fredags.
Det har helt enkelt inte stämt för den annars helprofessionelle kanadicken i brynäsdress. Bara att konstatera fakta.

Mer läsning

Annons