Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaos på kirurgen i Gävle

GÄVLE Det har varit en tuff höst på kirurgkliniken vid länssjukhuset i Gävle. En ökad tillströmning av akutpatienter från Hälsingland har resulterat i kraftigt överbelagda vårdavdelningar och en utsliten personal. Och nu hotar nya neddragningar.

Annons
Kirurgpersonalen anses vara ett tåligt släkte som står ut med obekväma arbetsförhållanden och utan klagan härbärgerar patienter som inte får plats på andra kliniker.

Men den här hösten har varit så ansträngande att även de mest härdade i personalstyrkan ledsnat. Antalet patienter har vida överstigit antalet vårdplatser. Överbeläggningar på mer än 30 procent har varit vanligt.
Orsaken är främst en oväntat stor invasion av akutpatienter från södra Hälsingland.
- Det var beräknat att vi skulle få ta emot fyra-fem per dygn men i verkligheten har det handlat om 15 per dygn, säger Charlie Nihlén, verksamhetschef.
Efter stängningen av akutkirurgin i Bollnäs har patienterna i södra Hälsingland slussats till Gävle och Hudiksvall. Att detta skulle bli en belastning för berörda kliniker tycks ha kommit som en överraskning för landstingsorgansiationen.

- Jag vet inte hur man resonerade inför beslutet, jag var inte med då. Men resultatet talar för sig självt, säger Charlie Nihlén.
För att få plats med alla patienter måste behandlingsrum, undersökningsrum, rapportrum och andra utrymmen användas. Detta är både medicinskt och arbetsmiljömässigt undermåligt. Personalen får slita hårt för att kunna ge alla patienter en acceptabel omvårdnad.
- Vi hinner bara med det som är absolut nödvändigt. Mycket blir eftersatt, till exempel hygienen kring patienterna, säger Britt Aspgren, sjuksköterska på avdelning 111 B.

Personalen har skrivit brev till sjukhusdirektören för att påtala bristerna. Arbetssituationen måste förbättras, annars hotar personalflykt, befarar Britt Aspgren.
- Det är jättetråkigt för vi är egentligen en väldigt bra personalgrupp som trivs med vårt jobb. Men som det varit nu har många mått dåligt och det har blivit konflikter, säger hon.
Patienttrycket har lättat de senaste veckorna och just nu är läget under kontroll på kliniken. Men ingen vågar tro att detta är någon permanent lindring. Istället finns en oro för att framtiden kommer att bära med sig ytterligare nedskärningar vid kliniken.
Sedan länge finns krav på att sjukhusen i Gävle och Hudiksvall ska dra ner på sina resurser för att finansiera verksamheten vid den nystartade enheten för planerade operationer i Bollnäs. För kirurgen i Gävle handlar det om ett sparkrav på 13 miljoner kronor, ett krav som nyligen aktualiserades i specialistvårdsutredningen Dela-fördela.
- En sådan besparing skulle innebära att vi tappade ytterligare 13 vårdplatser, säger Charlie Nihlén.

Han ser det som en omöjlighet att efterleva kravet. Det finns helt enkelt ingen vård att flytta till Bollnäs, menar han. Kirurgklinikens verksamhet i Gävle består nästan uteslutande av akutsjukvård och cancersjukvård. Det är verksamhet som måste bedrivas på ett akutsjukhus, framhåller han.
- Vi har försökt förklara det här men det har inte riktigt nått fram.
Att landstinget vill sära på den akuta och den icke-akuta kirurgin är bra, tycker Charlie Nihlén.
- Problemet är att man vill finansiera det genom att ta pengar från andra sjukhus. Det är ingen framkomlig väg.

BJÖRN HANÉRUS

Fotnot: Länssjukhusets kirurgklinik har 180 anställda, 66 vårdplatser och en budgetomslutning på 130 miljoner kronor.