Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaos vid resande arbetares läger

Irländare slog sig ned med ett 20-tal husvagnar intill McDonalds vid Valbo köpcentrum.

Snart satte problemen igång.

– En tjej fick skamliga förslag om att följa med till en husvagn, säger Christian Byman, skiftledare på hamburgerrestaurangen.

Nu är irländska arbetare åter i Gävle. I helgen kom de i ett 20-tal husvagnar och slog läger på parkeringen utanför McDonalds i Valbo köpcentrum.

De gjorde sig snabbt hemmastadda, hängde tvätt på linor och lät barnen härja hej vilt i området.

Och det dröjde inte länge förrän problemen började.

Barnen åkte inlines i stora grupper inne på hamburgerrestaurangen och försökte tjuva till sig mat genom att påstå att de gjort beställningar som inte serverats. De tjuvringde också hela tiden på klockan utanför där man beställer mat från bilarna.

Varje morgon har hela familjer varit inne på toaletten för att borsta tänderna och tvätta sig.

Både gäster och anställda blev trakasserade.

– När en tjej som jobbar här skulle cykla hem i söndags fick hon skamliga förslag om att följa med till en husvagn, säger Christian Byman, ansvarig på McDonalds.

I söndags hette skiftledaren Karl-Henrik Nilsson

– När de kom sa de att de var från Irland och skulle åka norrut för att titta på älgar. Men de betedde sig så stökigt att jag till sist ringde polisen, säger han.

Polisen var där i går och sa att de hade till 17.00 på sig att lämna området.

När GD kom till platsen vid den aktuella tidpunkten var de fortfarande kvar. Barn och kvinnor rörde sig på parkeringen. Mycket få vuxna män syntes till.

Och enligt Glenn Hillman, närpolischef, fanns inget lagligt stöd att avhysa dem med våld.

– Vill fastighetsägaren ha bort dem måste han kontakta kronofogden. Om kronofogden anser det finnas risk för motstånd vid en avhysning kan polisen följa med och ge handräckning.

Glenn Hillman berättar att polisen bara kan ingripa om de begår brott. Så gjordes för en månad sedan vid lägret på Stora Vall nära högskolan i Gävle.

– Att slå sig ned på kommunal mark innebär brott mot lokala ordningsstadgar. Vi har hört uppgifter om att de har för vana att skräpa ned. I så fall gör de sig skyldiga till miljöbrott.

Han säger att irländarna var i Uppsala för två veckor sedan. Då hade Uppsalapolisen kontaktat irländska ambassaden för att få bort dem.

– Till oss sa de att de var här för ett släktbröllop, säger Glenn Hillman.

Men i går strax före sju på kvällen rullade deras husvagnar bort från Valbo köpcentrum.

– Alla husvagnar är borta. Kvar finns bara massor med skräp, sa Christian Byman när GD ringde McDonalds senare på kvällen.