Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kära vänner debuterar med långfilm

Ett radarpar både på och utanför duken. När Peter Magnusson filmdebuterar tar han givetvis med sig gode vännen David ­Hellenius.

Annons

– Vi har extremt bra kemi, säger manusförfattaren.

Det är måndag förmiddag och teamet bakom den svenska komedin ”Sommaren med Göran” håller pressträff på en Djurgårdskrog i Stockholm. Peter Magnusson och David Hellenius är omsvärmade av journalister och pr-folk. När reportrar och fotografer är färdiga sätter de sig i en grässlänt för sig själva.

De två komikerna har lyckats förena nytta med nöje ända sedan de blev rikskända på Z TV 2001. Att nära kompisen David Hellenius har en stor roll i Peter Magnussons första långfilm är således ingen skräll.

–Vi har extremt bra kemi och funkar väldigt bra ihop. Som två pusselbitar, skulle man kunna säga.

– Det är som vilket förhållande som helst, vi träffades och blev lite kära i varandra. Fast på ett underhållningssätt då, skrattar Peter Magnusson.

Men helt oskiljaktiga är inte humorduon. När Peter Magnusson började skriva manus till ”Sommaren med Göran” hade han varken sig själv eller sin ”Hey Baberiba”-kumpan i tankarna för huvudkaraktärerna.

– Det växte fram, säger han och tillägger:

– Jag gör en massa saker där David inte är med, och han gör mycket där jag inte är med. Just därför har vi väldigt roligt när vi väl jobbar ihop.

I filmen spelar Peter Magnusson strulputten Göran, som desperat försöker hitta en kvinna att dela sitt liv med.

David Hellenius i sin tur gör rollen som den präktige Alex, en mäklare som redan har stadigt sällskap, en stor paradvåning och en liten knähund.

– Det finns saker hos Alex som jag känner igen mig i, men jag kunde inte plocka så mycket från mig själv. Ingen roll ligger så nära att det är väldigt likt någon, säger han.

För Peter Magnusson, som bland annat varit i Los Angeles och studerat, har drömmen om en långfilm funnits med i många år.

Och David Hellenius har gått i liknande tankar.

– Att få göra en och samma roll länge, absolut. Men Peter är bättre på att driva, att ha lite tålamod. Jag är nog lite för lat för att ta tag i det, säger han.