Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Bergkvist: 1998 fick vi hjälp av försvaret – men hur skulle det gå om en snöstorm lamslog Gävle idag?

Artikel 5 av 7
Snökaoset i Gävle 1998
Visa alla artiklar

Snökaoset i Gävleområdet för 20 år sedan gav sannerligen oss som var med något att prata om för resten av livet.
Då klarade vi krisen bra, men sedan dess har nedrustningen av den svenska beredskapen fortsatt. Något som kan få allvarliga konsekvenser, skriver GD:s politiska redaktör Karin Bergkvist.

Annons
Karin Bergkvist

På morgonen lördagen den 5 december 1998 satte jag mig på tåget från Uppsala till Gävle för att hjälpa min bror att flytta.

Det här var före sociala medier eller smarta mobiltelefoner så jag hade inte sett en massa facebookinlägg eller fått aviseringar från tidningarna om snökaoset norröver.

Då hade jag kanske stannat hemma.

Några timmar senare var jag ilsken över att vara fångad i barndomsstaden istället för att få den tänkta lördagskvällen hemma i Uppsala med kärleken.

Idag är jag tacksam att jag tog det där tåget för annars hade jag ju inte varit en av veteranerna från den stora snöstormen.

Pinsam tystnad på en parmiddag? Svårt att hitta samtalsämnen med nya arbetskamraterna? Nämn i förbigående den stora snöstormen, någon var garanterat med och sedan har ni något att prata om.

När vi ser nyhetssändningar där de rapporterar om snöväder som ger trafikproblem eller som gör så att bussarna i Stockholm blir stående så fnyser vi: "snöstorm, kallar de det där snöstorm?"

Det är svårt att förstå omfattningen av snökaoset i Gävle för 20 år sedan om man inte var där. Arkivbild GD

De som inte var med ser lätt plågade ut när vi sätter igång och berätta anekdoter om hur familjen tvingades krypa ut genom ett vindsfönster, hur militärhelikoptrar landade på Skeppsbron eller hur det tog två timmar att gå en sträcka som annars tog en kvart.

För den som inte var med är det svårt att förstå vidden av vilken snökanon som öste in snö över Gävleområdet och vilka konsekvenser det fick.

Gävle var helt isolerat från omvärlden i flera dagar. Tågen stod stilla i flera dygn och E4 var stängd och biltrafik var inte tillåten inne i staden. I butikerna gapade snart hyllorna tomma och istället för ambulans fick patienter åka bandvagn.

Det stora snökaoset i Gävle 1998. Militären hjälpte till. Arkivbild

Ett år innan hade regementet i Gävle, I 14, lagts ner. De bandvagnar och andra militära fordon som kom till staden för att hjälpa till med bland annat sjuktransporter kom istället från I 13 i Falun. Även på F16 i Uppsala stod man beredd att hjälpa till och det var också militär därifrån som till slut gjorde att trafiken kunde börja rulla på E4 igen.

Idag finns varken F16 eller I 13 kvar. Inte heller F15 i Söderhamn eller några andra regementen nära Gävle.

Plötsligt stannade de annars rätt tillknäppta Gävleborna för att prata med varandra där de pulsade, åkte spark eller skidor.

Hemvärnet finns i Gävle och på många alla platser och har beredskap för att stödja polis, räddningstjänst och andra myndigheter vid kriser som naturkatastrofer, omfattande olyckor eller andra hot mot samhället. Man de resurser som fanns när Sverige fortfarande satsade på ett försvar finns inte. Inte minst är de materiella resurserna starkt begränsade.

Den svenska civilförsvarsförmågan är dessutom försvagad efter decennier av nedmontering.

Militären hjälpte till med transportr till sjukhuset. Arkivbild GD

Förr var rekommendationen att vi som medborgare ska vara beredda att klara oss själva i 72 timmar om en krissituation som naturkatastrofer eller krig uppstår. Idag är rekommendationen en vecka. Snabbare än så kan vi inte räkna med att samhället hinner mobilisera.

Läs mer: Karin Bergkvist: Jo, kriget kan faktiskt komma och då gäller det att vara beredd

Tyvärr visar undersökningar att få svenskar har någon egen katastrofberedskap och i kombination med samhällets försvagade resurser kan det få svåra konsekvenser om kriget eller krisen kommer.

Snöstormen 1998 klarade Gävle genom god sammanhållning och med god hjälp utifrån.

Frågan vi måste ställa oss idag är: Vad skulle hända om en snöstorm åter lamslog Gävle?

Annons