Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Abortförbud gör så att fler kvinnor dör

Om 25 republikanska politiker (samtliga män för övrigt) i Alabamas delstatssenat får som de vill kommer staten att få USA:s absolut striktaste abortlagstiftning. Inte ens graviditet till en följd av att du blivit våldtagen eller utsatt för övergrepp av en närstående man blir i så fall orsak nog att få göra abort.

Annons

Läs mer: Alabama abortion ban: Republican state senate passes most restrictive law in US

Precis som på många andra håll i världen med strikt lagstiftning gör även republikanerna i Alabama ett enda undantag, nämligen om kvinnans liv är i akut fara på grund av graviditeten.

Det är ironiskt med tanke på att just abortförbud innebär en stor fara för kvinnoliv.

Abortförbud stoppar nämligen inte aborter om nu någon trodde det. Antalet aborter som utförs är inte färre i länder med inskränkningar eller totalförbud än i länder där abort tillåts.

Det är under vilka omständigheter och hur aborterna utförs som är skillnaden.

Förtvivlade kvinnor runt om i världen som av olika skäl vill välja bort att föda barn tar istället till desperata metoder för att avsluta graviditeten. Som att äta krossat glas, föra upp vassa föremål i underlivet, utsätta kroppen för våld eller dricka blekmedel för att nämna bara några exempel. Andra betalar för osäkra aborter på "kliniker".

Konsekvenserna för kvinnor är tydliga.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, dör omkring 50 000 kvinnor av osäkra aborter men mörkertalet tros vara stort. Andra blir svårt sjuka eller får men för livet.

För ett år sedan kunde vi se rörande bilder på överlyckliga och jublande irländska kvinnor sedan en folkomröstning sagt ja till en kraftig liberalisering av landets tidigare stenhårda abortlagar. De senaste 20 åren har ett 30-tal länder i världen lättat på reglerna kring abort.

Men vi ser oroväckande många exempel på motsatsen.

Förra sommaren sa Argentina nej till en liberalare lagstiftning. Polen och Spanien hör till länder där man vill göra redan hårda abortlagar ännu hårdare. Även i Norge förs diskussioner om strängare abortlag.

Kvinnor runt om i världen har länge slagits, och fortsätter att slåss, för rätten att själva bestämma över sin kroppar. Men samtidigt finns i allra högsta grad en annan rörelse som strävar efter motsatsen.

Endast 61 länder i världen har fri abort, betydligt fler än så har starka begränsningar i abortlagstiftningen. I 28 länder är det totalförbjudet, oavsett anledning till graviditeten.

Kvinnor runt om i världen har länge slagits, och fortsätter att slåss, för rätten att själva bestämma över sin kroppar. Men samtidigt finns i allra högsta grad en annan rörelse som strävar efter motsatsen.

Även i Sverige flyttar abortmotståndare fram sina positioner.

Sverigedemokraterna vill sänka abortgränsen till 12 veckor och liknande resonemang har förts inom Kristdemokraterna. Vanligast är dock att försöka underminera aborträtten i Sverige genom att exempelvis argumentera för samvetsfrihet för sjukhuspersonal.

Det går inte längre att avfärda aborter som en icke-fråga i svensk politik.

Annons