Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Absurt att det går att få riksdagsarvode utan att jobba

Emma Carlsson Löfdahl, Liberalerna, riksdagsledamot från Jönköping och ledamot av socialförsäkringsutskottet, plockade ut maximal ersättning för sin övernattningslägenhet i huvudstaden. Till synes helt enligt regelverket men kruxet var att hon hyr en bostadsrätt som ägs av hennes egen make. Hon själv påstod att hon följde det regelverk som finns och var överhuvudtaget oförstående till kritiken.

Annons

När det egna partiet läxade upp henne och uppmanade henne att avgå valde hon istället att bli politisk vilde. Eftersom åklagare inledde en förundersökning om misstänkt bedrägeri valde hon också att ta en time out under åklagarens utredning.

Nu visar det sig att hon ett halvår senare har plockat ut över 400 000 kronor i arvoden och bostadsersättningar utan att jobba.

Lyckas hon motstå påstötningar från sitt tidigare parti eller från talmannen – som kallat hennes beteende för "förtroendeskadligt" – och sitta kvar resten av mandatperioden så kommer hon att ha sin inkomst säkrad till pensionen istället för "bara" två år till, vilket blir fallet om hon hoppar av nu.

Att sitta hemma och håva in skattefinansierade arvoden för ett arbete man inte utför är moraliskt förkastligt, problemet är att det inte nödvändigtvis bryter mot några regler.

Riksdagsledamöter har möjligheter till tågkort, ersättning för tjänstebostad och dessutom generösa pensionsregler.

Det går att försvara politikerarvoden. Vad gäller exempelvis bostad är det självklart så att uppdraget i riksdagen inte ska innebära att ledamöter tvingas flytta hela familjen till Stockholm. Den lokala förankringen är viktig.

Övriga partier rasar nu mot Emma Carlsson Löfdahl. Det är inte första gången politiker hamnar i blåsväder för att de gjort fel vad gäller alla de ersättningar – utöver riksdagsarvodet – som betalas ut. Inget av de övriga partierna kan helt och hållet svära sig fria.

Det pågår just nu en utredning i syfte att förhindra att fler riksdagsledamöter i framtiden får arvode trots att de inte jobbar. Det är bra, men det finns garanterat fler ersättningar och arvoden att se över.

Riksdagens regler kring arvoden och ersättningar måste vara tydlig och utan kryphål. Fifflandet skadar förtroendet för politiken och fördjupar klyftan mellan väljare och valda.