Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Än slank S hit, än slank S dit – inga klara besked om migrationspolitiken

Donald Trump och USA:s svek mot kurderna har lett till en turkisk invasion av norra Syrien. Återigen ökar flyktingströmmarna och samtidigt hotar Erdogan med att skicka miljontals flyktingar till EU om medlemsländerna riktar kritik mot den auktoritära regimens offensiv.
Samtidigt i Sverige: en regering som är djupt oense om migrationspolitiken.

2021 löper den tillfälliga svenska migrationslagen ut och partierna ska nu komma överens om vilken politik som ska föras.

Någon enighet finns inte idag, allra minst inom regeringen. Samarbetet mellan S och Mp skakar återigen sedan statsminister Stefan Löfven uttalat sig om att Sverige ska halvera sitt flyktingmottagande för att komma närmare nivåerna i övriga EU (Sydsvenskan (9/10) ).

Något hugskott från statsministern var det inte. Tvärtom har tongivande företrädare för S länge talat såväl om en minskning av migrationen som att tydliggöra villkoren för medborgarskap och att skärpa kraven på integration.

I senare tids opinionsmätningar ligger Socialdemokraterna på katastrofalt låga nivåer samtidigt som SD plockar allt fler väljare.

S-ledaren är hårt pressad. Det ekonomiska och sociala ansvaret för invandringen ligger på kommuner ute i landet, det är de som får handskas med krisande ekonomi, bristande välfärdsservice och växande boendesegregation. Många av dessa kommuner är S-styrda och de pressar regeringen i migrations- och integrationsfrågor.

Socialdemokraterna skulle behöva förtydliga var partiet står i migrations- och integrationsfrågorna. Men det är såklart inte det enklaste när man regerar ihop med Mp och behöver stöd från såväl C som L.

Uttalandet från Löfven väckte starka känslor bland miljöpartister.

”Fega jävla sossar”, skrev Grön ungdom på sitt Twitterkonto och även om sådana hårda ord uteblev från Mp:s företrädare så fick Löfven mothugg, bland annat från regeringens vice statsminister Isabella Lövin, Mp.

Partiledardebatten i SVT:s Agenda på söndagskvällen tydliggjorde sprickan mellan de båda regeringspartierna då språkröret Per Bolund markerade tydligt att man anser regeringens linje med en human migrationspolitik ligger fast.

Miljöpartiet är som alltid ivrigt att framställa sig som garanten för en human flyktingpolitik och påminner mindre gärna om hur partiet gick med på en historiskt hård åtstramning av migrationspolitiken efter den stora flyktingvågen till Sverige hösten 2015. Dåvarande språkröret och vice statsministern Åsa Romson grät under presskonferensen.

Men Mp skrev under ändå.

Ett år senare – när de tunga konsekvenserna av de nya reglerna länge varit tydliga – lättade regeringen på reglerna för ensamkommande unga med den så kallade gymnasielagen. Detta efter hårda påtryckningar från ett Mp – i starkt behov av att till viss del gottgöra det tidigare beslutet – och stöd från C.

När nu S-ledaren uttalar sig om en stramare migrationspolitik för att sedan delvis pudla förstärker det bara bilden av en socialdemokrati med en spretig, inkonsekvent migrationspolitik.

Så länge väljarna inte får tydliga besked om var S står kommer partiets kräftgång i opinionen att fortsätta.