Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Blir det verkligen nästan 100 grader i bilen? Var försiktig med vad du delar för uppgifter – även om hundars väl och ve

Vad har en diskussion om hundar för koppling till nättroll eller en bot som sprider desinformation?
Inte mycket kan tyckas men faktum är att just hunddiskussionen är ett tydligt exempel på hur lättvindigt många använder sig av tveksam information för att vinna sympatier.

Annons

En bot kan sprida desinformation på internet och sociala medier. Falska konton jobbar för att förstärka budskapen från sina uppdragsgivare och meningsfränder. Nationalister i hela världen har nått framgånger, bland annat genom sin expertis vad gäller att underblåsa sina budskap i sociala medier.

Skriver någon att skolbarn förbjudits att ha kläder på sig med svenska flaggans färger, eller inte fick sjunga Den blomstertid nu kommer kan det vara lägga att kolla en extra gång innan man trycker dit en upprörd emoji.

Det gäller också att vara på sin vakt i till synes mer harmlösa sammanhang.

Själv har jag följt högljudda debatter i olika hundgrupper i sociala medier om hundar i bilar under sommaren.

En varm bil kan vara rent farlig för en hund, det är ett faktum.

Svenska Kennelklubben, SKK, har gjort en undersökning där de mätt temperaturer i parkerade bilar under sommaren.

Den högsta uppmätta temperaturen blev 69 grader i bilen.

Läs mer: Så varmt blir det i bilen

Olidligt varmt såklart men parallellt sprids helt andra uppgifter där temperaturerna reglerats upp mycket kraftigt. Där SKK:s undersökning visar att det är runt 50 grader inne i bilen påstår den andra undersökningen att det blir 85 grader och uppåt. Eller "nästan 100 grader varmt" som jag läst i forum på flera håll.

Jag undrade var siffrorna kom ifrån och kontaktade kennelklubben. Svaret jag fick var att temperaturerna används i en tidigare SKK-kampanj.

"Det tidigare resultatet på 85 grader – kommer bland annat från SKK men eftersom vi inte har någon egentlig källa – gjorde vi en ny – den som finns på vår webb och därmed hänvisar vi enbart till den. Vi har försökt att sprida den, men som du förstår svårt att täcka allt.", skriver SKK.

SKK:s misstag kan tjäna som en påminnelse om vikten av att inte sprida uppgifter där källan är tveksam.

Men det finns de som inte ser något problem med att skarva lite.

Jag följde några diskussionstrådar på Facebook om just den icke faktakollade mot den korrekta undersökningen.

"Den andra va för att man trodde att överdriva som fan skulle få folk att tänka till mer"

"Spelar det någon roll. Syftet är att man inte lämnar någon i en varm bil på sommaren! Det är till folk som inte förstår det."

Ändamålet helgar medlen är det många som tycker.

Visst vill vi debattera våra skilda uppfattningar men för att föra konstruktiva debatter krävs att vi vet att fakta som ligger till grund för diskussionen går att lita på. Att vi inte skarvar sanningen för mycket, hur vällovligt syftet än må verka vara.

Var försiktig med vad du delar och gillar. Det är ett budskap som tål att upprepas under detta valår.

Annons