Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Boys will be boys – eller?

Sluta ursäkta uselt beteende som pojkstreck, skriver GD:s politiska redaktör Karin Bergkvist.

"Det var en dum pojkgrej och de har varit ångerfulla och förstått allvaret".

Så säger Maija Möller Grimakova, rektor för Fredrikshovs slotts skola, en skola som tillhör det absoluta toppskiktet i landet med högsta medelbetygen i landet och tusentals barn och unga i kö för att få gå på skolan.

De ångerfulla ynglingarna som åsyftats har spelat in en film under en skolresa.

Så långt låter det inte så himla illa kanske, men om man ser till omständigheterna lite närmare förstår man att det inte är så oskyldigt som man kan tro.

I höstas åkte nämligen niondeklassare från skolan till Auschwitz i Polen. Detta har skolans niondeklassare gjort under flera år, inom ramet för ett större projekt för att lära sig om Förintelsen, berättar Dagens Nyheter.

Det är en vällovlig ambition, men skolan har en del att fundera på nu hur väl de lyckats lära ut allvaret i förintelsen under andra världskriget.

Under resan spelade en stor del av klassens pojkar in en film på hotellet där de iscensätter ett nazistmöte, imiterar Adolf Hitler och heilar.

Filmen har sedan redigerats i svartvitt och tonsatts med det klassiska stycket ”Valkyriornas ritt”.

Det är väl knappast någon som tror att en stor del av skolans nioendeklassare är nazister och skolan säger att pojkarna nu ska bidra till skolans värdegrundsarbete genom att berätta om händelsen. De ska även göra insatser i frivilligorganisationer. Rektorn säger i DN-intervjun också att hon funderar över om skolan har värdegrundsproblem.

Bra. Det låter som om skolan tar händelsen på allvar. Sedan förstör hon mycket av det hon sagt genom att kalla händelsen för en "pojkgrej".

Att under en resa till en plats där så många föll offer för Förintelsen och nonchalant raljera om saken kan inte avfärdas så enkelt.

Tänk om jag fick en krona för varje gång någon förklarat idiotiska handlingar utförda av unga män som pojkstreck.

"Boys will be boys" liksom.

Ett par exempel från tidigare års och årets studentfirande är andra exempel. Studentplakaten på studentflaken har varit talande exempel.

"Dra fittan i grus vi drar el i horhus".

"Ikväll ligger era döttrar på rygg för här kommer grabbarna från bygg! 2:an var värst, det tyckte hon också!"

Jag har sett många på sociala medier försvara dessa med att det ju "bara är på skoj". Pojkar som fånar sig.

Men det är varken roligt eller noramalt att anspela på våldtäkter. Lika lite som det är roligt att raljera om Förintelsen utan eftertanke.

Pojkstreck? Knappast.

Men gör en sökning på pojkstreck på Google så kommer upp mängder av artiklar där polisen eller andra beskriver diverse småbrott som just "pojkstreck". Vandalisering och skadegörelse landar ofta inom den kategorin,

Kanske säger det en hel del om hur vi ser på pojkar.

För boys will be boys-attityden möter vi överallt. På förskolan, i skolan, hos kompisar och släktingar. Pojkar gör sånt.

Pojkar halkar efter i Sverige i skolan. Kanske låter vi dem göra det eftersom vi inte förväntar oss särskilt mycket av dem. Sedan blir de större och spelar in skitfilmer på skolresor eller skriver sexistiska plakat på studentflaken.

Men än sen då: "boys will be boys." Eller?