Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Bergkvist: En prinsessas flykt påminner om hur kvinnor blir förtryckta i Dubai

I Dubai finns härliga stränder, de lyxigaste hotellen, oändligt med shopping och de mest spektakulära nöjesparkerna och sevärdheterna. Men bakom fasaden ser det annorlunda ut.

Dubai jobbar hårt för att bli världens mest besökta stad. Det är ett mål som man mycket väl kan nå för turistströmmen fortsätter att öka från hela världen. Omkring 16 miljoner människor åker dit varje år.

Det är bilden av det rika och välkomnande turistparadiset med en öppnare hållning till utländska seder som landet vill förmedla. Det lyckas man bra med. Beskrivningarna från resebolagen pratar om värmen, stränderna och om gallerior som får all världens shoppingcentrum att blekna i jämförelse. I sociala medier skriver en svensk så kallad influenser att hon "som kvinna aldrig blivit så väl behandlad" som i just Dubai.

Det må vara lätt att lockas av Dubais skyltfönster mot världen och tyvärr ännu enklare att glömma – eller kanske inte låtsas om – att Dubai också är en klanstyrd diktatur. UAE har inget parlament i västerländsk mening, inga politiska partier, inget civilsamhälle, inga oberoende domstolar. De få demokratikämpar som finns i landet sätts i husarrest. I bästa fall.

Lagen i UAE ger stöd för diskriminering av kvinnor, främst inte minst inom familjelagstiftningen, då sharialagar gäller.

Dubais enväldige statschef – som dessutom är premiärminister i UAE – är den 70-årige shejk Mohammed som med sin position och sin enorma förmögenhet är en av Mellanösters mäktigaste män.

Huruvida det är okej att semestra i en diktatur eller inte är inte en helt enkel fråga. Att besöka platser med nyfikenhet och ett öppet sinne är bättre än att isolera landet. Mycket gott kan uppstå i mötet mellan ett lands befolkning och turister.

Men då gäller det att inte förblindas av glimrande fasader eller att nöja sig med att solen ger vacker bränna eller att paraplydrinkarna smakar gott även i en diktatur.

Paradoxalt nog är det händelser i shejk Mohammed eget hem som nu tydligt visar vad som försiggår bakom stängda dörrar och som sätter fokus på kvinnors situation i landet.

Förra året greps ett av shejkens 23 barn, den 32-åriga prinsessan Latifa, när hon försökte fly Dubai med hjälp utifrån. Inför flykten hade prinsessan vittnat om det instängda och kringskurna liv hon levde i emiratet, i ett uppmärksammat videoklipp på YouTube.

Redan år 2000 försökte hennes storasyster, prinsessan Shamsa, fly när familjen befann sig i England. Hon lyckades leva som rymling i landet i en månads tid, innan hon greps av shejk Mohammeds män och återfördes till Dubai. Prinsessan har inte framträtt offentligt sedan dess. 

Nu är det shejkens sjätte hustru, prinsessan Haya, som befinner sig på flykt. Även hon befinner sig i England dit hon flydde med sina två barn. Nästa vecka påbörjas en rättegång om vårdnaden av de båda minderåriga barnen.

Oavsett om de är instängda i en gyllene bur eller inte är Dubais kvinnor fångar.