Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Ensamhet är den sämsta kryddan – inte konstigt då att så många äldre är undernärda

Hon såg ut som en trött liten fågelunge.
Vi barn, liksom hemtjänstpersonalen, hörde av oss om och om till sjukvården för att få hjälp. ”Hon måste äta”, var det ständiga svaret.
Hur, fick vi däremot aldrig några handfasta tips om.

Efter det att hon blev änka fortsatte hon att köpa mat och laga den – en slags autopilot som kvinnor i den generationen verkar ha – men det blev snart tydligt att hon inte åt särskilt mycket av den och är det till slut blev matlådor från kommunen, staplades de på hög i kylskåpet.

En tyst lägenhet och ett matbord där det tidigare satt en person på andra sidan gör inte måltiderna till den glädje den borde vara. Måltid och social samvaro är starkt sammankopplat.

Ensamhet är den sämsta kryddan.

En kvarts miljon äldre lider av undernäring eller riskerar att bli undernärda i sina egna hem, enligt Livsmedelsakademin – ett samarbete mellan livsmedelsnäringar, handeln, universitet och myndigheter som jobbar med att öka kunskapen om undernäring hos äldre, dess orsaker och konsekvenser.

Det är tråkigt att äta ensam och hungern försvinner successivt. En middag blir till en smörgås eller ett glas nyponsoppa.

Siffror från SCB visar att cirka 35 procent av kvinnorna över 85 år och var femte man i samma ålder känner sig ensamma.

Forskningen är tydlig, ensamhet och den ångest den medför innebär inte bara ett personligt lidande utan också är en ren hälsofara med ökat risk för pyskisk sjukdom, hjärt- och kärlsjukdomar och just undernäring.

Med dålig kosthållning kommer större risk för infektioner och fallolyckor. Det sistnämnda orsakar inte bara ett stort lidande för de drabbade, cirka 70 000 läggs in på sjukhus varje år på grund av fallskador, utan kostar också samhället omkring elva miljarder kronor varje år.

Trots detta är frågor om ensamma äldre och undernäring inte prioriterade. Larm kommer om personal med alltför dålig utbildning om nutrition och svältande äldre upptäcks alldeles för sent.

Vi blir allt äldre. Medellivslängden har aldrig varit så hög som idag i Sverige. Vi blir i snitt 82,3 år gamla. Kvinnors medellivslängd är fortfarande högre än mäns, 84,1 år mot 80,6, även om skillnaderna minskar. Fram till år 2060 beräknas den öka till 89 år för kvinnor och nästan 87 år för män.

Av dem som föds idag är det en betydande andel som kommer att bli 100 år gamla. Att fler lever ett långt liv gläder, men det gör också att samhället ställs inför stora utmaningar för vård och omsorg.

Läs mer: Karin Bergkvist: Glöm inte bort de ensamma och ångestfyllda – vi måste prata om framtidens äldreomsorg

Det är en tickande bomb, sett till hur det idag saknas samordning och helhetssyn i äldrefrågor, något som behövs om de hårt sammanflätade utmaningarna – som kräver engagemang från många olika håll – ska kunna lösas.

Det behövs fler äldreboenden och psykiskt mående, ensamhet och andra sociala behov måste vägas in i biståndsbedömningar.

Sett till situationen idag, och vad som väntar, framstår det som alltmer besynnerligt att regeringen inte har en renodlad äldreminister.