Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Funktioner som Hesa Fredrik bara måste fungera

När VMA ljöd över Stockholm på söndagen var det inte mycket som gjordes rätt, skriver GD:s politiska redaktör Karin Bergkvist.

Annons

Vi svenskar har generellt sett dålig koll på hur man förbereder sig för en samhällskris. När Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gjorde en omfattande undersökning bland svenskarna om den egna förmågan att handskas med en samhällskris fick myndigheten ett nedslående resultat. Försvinnande få har någon beredskap i hemmet alls och halva befolkningen hade inte ens funderat över hur deras hus påverkas av ett långvarigt elavbrott.

Två av tre svenskar litar på stat och kommun löser försörjningen vid kris idag.

Det är såklart en optimism som kan straffa sig. Det är nämligen ingen annan än du själv som kan ordna beredskapslager, om Sverige isoleras, drabbas av naturkatastrof eller krig, ansvaret vilar även på den enskilda medborgaren. Där har vi mycket att lära av så kallade preppers.

Läs mer: Krönika: Är ni redo om något mer än vattnet försvinner, Gävlebor?

När det stod klart för MSB hur dålig svenskarnas beredskap är drog man igång en kampanj för att öka kunskapen om vad som krävs för att vi ska klara 72 timmar utan vatten, värme eller el.

(Intresserad av beredskap och prepping? Missa inte Podd 72! )

Att man fokuserar på medborgarnas delansvar för att möta kriser är bra för tillsammans löser vi som bekant kriser bäst. Men det kräver förstås att samhällets centrala funktioner fungerar som de ska. Som att varna för fara och att blåsa faran över.

VMA, Viktigt meddelande till allmänheten testas en gång i kvartalet – den första måndagen i månaderna mars, juni, september och december. Då ljuder "Hesa Fredrik" över nejden. Testet utförs för att kontrollera att systemet faktiskt fungerar och för att göra allmänheten uppmärksam på att signalen finns.

Men när VMA ljöd i Stockholm på söndagen var det inte mycket som fungerade som det ska.

Medborgarens ansvar när VMA ljuder är att gå in och stänga fönster, dörrar och ventilation och därefter slå på Sveriges Radio P4 eller SVT. Det var bara det att där fanns ingen information att hämta och när skärrade stockholmare gick in på olika myndigheters hemsidor – som hos polisen och MSB – gick dessa inte att komma åt. Trycket fick dem att krascha. Paradoxalt nog så funkade det för Dagens Nyheter – som egentligen inte är en av de kanaler som människor uppmanas att söka upp – att relativt snabbt få ut informationen. Och deras webbsida stod pall.

När det efter en lång stunds förvirring stod klart att något gått snett och att det inte var ett skarpt larm, blåstes inte faran över.

Det är SOS Alarm som ansvarar för att skicka ut VMA–signalen till allmänheten, liksom att göra de månatliga testerna. För att kontrollera systemet gör SOS Alarm även ett ljudlöst test på söndagskvällar. Den här gången gick det snett.

Hur det kunde ske vet ingen än. Det är en fråga som kräver ett svar. Funktioner som VMA bara måste fungera!

Men det finns även fler frågetecken som måste rätas ut. Varför berättade inte public service om vad som hände Varför blåstes aldrig Fara över? Och hur kan det komma sig att flera myndigheters hemsidor inte stod pall för trycket som uppstod när skärrade stockholmare fick in på webben för att söka svar? Kan liknande problem uppstå även i andra delar av landet?

Medborgarna har ett ansvar för sin egen krisberedskap, det får allt fler en större medvetenhet om. Men vi måste backas upp av myndigheter som gör sitt jobb.