Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Inte troligt att Ulf Kristersson blir vald till statsminister på onsdag

Moderaterna och Kristdemokraterna vill regera tillsammans, meddelade Ulf Kristersson på måndagsförmiddagen. Fast egentligen är det inte regeringsalternativet han verkligen vill ha.

För egentligen vill M och KD styra tillsammans med övriga allianspartier. Men C och L vill inte vara med i regeringen. Ulf Kristersson, som haft en vecka på sig att arbeta fram ett regeringsalternativ, meddelade att Kristdemokraterna var det enda allianspartiet som svarat ja på den direkta frågan om att ingå i hans regering. C och L har nobbat.

Där har vi förutsättningarna inför onsdagen då riksdagen ska ta ställning till Ulf Kristerssons eventuella regering.

Han säger att han ställer upp trots den uppenbara risken att han inte blir vald. Misslyckas detta går vi mot ett extraval, konstaterade Kristersson vid pressträffen.

Han underströk också att han – oavsett om C och L är med eller inte – tänker bilda en regering som förvaltar alliansens politik. Att verka i alliansens anda var något Kristersson återkom till upprepade gånger. Det mesta tyder dock på att varken C eller L tänker rösta för Kristersson på onsdag. Kanske hoppas Kristersson ändå att C och L ändå lägger ner sina röster och därmed ändå signalerar att man tolererar en M+KD-regering.

Troligt? Nja, talmannen gör bäst i att förbereda sig för nästa omgång.