Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Moderaterna gjorde det enkelt för sig – det här löser inte partiets problem

Analysen att partiet har svårt att nå ut med sin politik känns mest som något som moderatföreträdare dragit till med, skriver GD:s politiska redaktör Karin Bergkvist.

Anna Kinberg Batra avgår som partiledare för Moderaterna.

Det meddelade hon vid fredagens presskonferens.

Det har varit turbulenta dagar för Moderaterna och Anna Kinberg Batra.

Stockholm, Uppsala, Östergötland, Sörmland, Örebro… Ett efter ett vände sig de moderata partidistrikten emot sin partiledare. Det var nästan jobbigt att se hu snabbt det gick när snöbollen väl börjat rulla. På torsdagen sa Anna Kinberg Batra att hon skulle stanna men när allt fler distrikt krävde hennes avgång stod det på fredagen klart att det inte skulle gå längre.

– Det här betyder inte att Moderaternas problem är lösta. Det handlar inte om en enda person, konstaterade Anna Kinberg Batra vid presskonferensen i ett vasst sista tal.

Hon kritiserade de moderater runt om i landet som hon anser ägnar sig åt en slags självskadebeteende. Det vill säga som talade illa om sin politik och om varandra.

Den interna kritiken har till stor del handlat om att hon inte når ut med sin politik. Inom partiet finns det krafter som vill ha tuffare migrationspolitik, mer pengar till försvaret och bland många finns också den starka åsikten att det viktigaste är att få en icke-socialistisk regering, även om det skulle innebära sverigedemokratiska ministrar.

Analysen att partiet har svårt att nå ut med sin politik känns mest som något som moderatföreträdare – desperat trötta på att i opinionsmätning efter opinionsmätning sjunka till nya bottennivåer – dragit till med.

De gör det alldeles för enkelt för sig.

Självklart är Anna Kinberg Batra en delförklaring till Moderaternas problem.En mätning från DN/Ipsos häromdagen visade att endast sex procent av väljarna vill se henne som statsminister i Sveriges nästa regeringen. Även bland de egna väljarna är stödet lågt. Endast 30 procent av M-väljarna anser att Anna Kinberg Batra vore en bra regeringschef. Nästan lika många M-sympatisörer föredrar Centerpartiets Annie Lööf i den rollen.

Aj, snacka om svidande besked.

Men ingen partiledare hade kunnat dölja alla de misstag som Moderaterna begått – som att först ingå en decemberöverenskommelse som totalt bakbundit dem från allt oppositionsarbete i riksdagen för att sedan inleda en het flirt med partiet som var anledning till DÖ – Sverigedemokraterna.

Och många av partiets positionsförflyttningar har alldeles uppenbart inte fallit i god jord hos väljarna. Att många flytt till andra partier – som centerpartiet – visar att en hel del väljare inte gillat återgången till gammal typisk m-politik på migrationsområdet. Och de väljare som flytt från M till SD kom ju inte tillbaka efter svängningen i migrationspolitiken, den hårdare tonen räcker inte för dem.

Så partiet har problem. Stora problem som en ny partiledare inte med självklarhet löser.

Och ny partiledare var det. Vem?

Läs mer: Inte säkert att Moderaterna får det bättre utan AKB