Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Nej, man som greps med sex miljoner kronor var ingen tiggare

Den man som greps i Uppsala häromdagen med sex miljoner kronor på sig påstods vara tiggare i en nyhetstext som blev viral och orsakade därmed ett monumentalt "vad var det vi sa-vrål" i sociala medier.
Det hade varit klokt av vila på hanen för nu visar det sig att historien inte stämde.

En man som greps vid Resecentrum i Uppsala visade sig ha sex miljoner kronor på sig i kontanter. Det berättade Upsala Nya Tidning om i början av veckan. Enligt polisen misstänks mannen nu för brott mot penningtvättslagen.

Givet hur mycket pengar det handlade om och med gott om mystiska detaljer hade nyheten såklart blivit stor ändå, men nu fick den enorm spridning på grund av ett ord som alltid triggar reaktioner.

I rubrikerna som lades ut från början, av såväl UNT som andra medier, hette det nämligen att det var en tiggare som gripits. "Tiggare greps i Uppsala med sex miljoner", skrev UNT.

Det visade sig inte stämma riktigt.

Den man som greps med pengarna tiggde förvisso på ett aggressivt sätt pengar för en tågbiljett. Han var så aggressiv att polisen kom till platsen. Och han hade enorma summor pengar på sig, enligt åklagaren rör det sig om miljonbelopp.

Men han visade sig vara svensk, åtminstone skandinav, och är inte en känd tiggare alls. Långt ifrån den EU-migrant som många såg framför sig.

Under torsdagen meddelades det också att mannen inte begärts häktad, även om utredningen kring varför han hade så mycket pengar fortsätter.

Läs mer: Man med sex miljoner släppt

Ursprungsrtikeln publicerades under tisdagsmorgonen och blev den näst mest delade texten i svenska medier enligt SocialaNyheter.se, rapporterar tidningen Resumé.

Nyheten plockades såklart snabbt upp av flera andra sajter, bland andra kvällstidningarna, och sedan blev nyheten välkänd för de allra flesta som följer nyheter i Sverige.

Många opinionsbildare och även annars seriösa politiker delade artiklarna. Vissa som ett sätt att argumentera för tiggeriförbud, andra för att använda den som ytterligare ett sätt att bevisa att tiggare inte bara är kriminella utan också ekonomiskt framgångsrika.

Vad var det vi sa, vrålades det i sociala medier.

"Tiggeribranschen måste gå rätt bra."

"Jag kanske ska börja tigga?"

"Förstå vilken brottslighet som döljer sig bakom tiggerifasaden."

UNT har med all rätt fått kritik för rubriksättningen på ursprungsartikeln – de kunde ha kört nyheten utan att slå fast att det rörde sig om en tiggare, för nyheten i sig var det inte fel på egentligen. Men i vilken riktning associationerna vandrar när ordet tiggare ropas ut i en rubrik är knappast obekant för någon.

Tidningen ändrade självklart rubriken – det gör seriösa medier – när de faktiska omständigheterna klarnade. Men det hjälpte inte och de uppföljande artiklarna med klarläggande fakta från polis och åklagare delas inte alls lika friskt. Det är inte lika intressant att dela något som inte alls styrker den egna tesen om tiggeriet.

Läs mer: "Det handlar helt klart om miljonbelopp"

Det finns all anledning att fortsätta diskutera tiggeriet och dess konsekvenser för människor.

UNT har bland annat haft en intressant granskning som visar att minst åtta personer som suttit och tiggt utanför butiker i kommunen har gjort det mot sin vilja och har tvingats lämna ifrån sig allt de fått för att själva leva under mycket svåra förhållanden.

Hur ser det ut på andra orter? Hur bra koll har polis och socialtjänst? Det finns mängder av frågor som är viktiga och lyfta för politiker och andra opinionsbildare. Istället låter många av dem sina inlägg ligga kvar, till synes obekymrade om att de försöker samla politiska poäng på en historia som inte stämmer.

Läs mer: Karin Bergkvist: En kort mening om en död tiggare som är som en hel tragedi