Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Självklart kan du vara barnmorska och abortmotståndare – om du vill vara arbetslös

Gör som Liberalerna föreslår. Sluta säga samvetsfrihet och kalla det för vad det är: vårdvägran.

Abortförbud stoppar inte aborter. Antalet som utförs är inte färre i länder som har totalförbud eller som har stora inskränkningar i aborträtten. Det är hur aborterna utförs som skiljer sig åt som är skillnaden.

Kvinnor i förtvivlan som äter krossat glas, för upp vassa föremål i underlivet eller dricker blekmedel. Eller som betalar dyra pengar för att gå till en "klinik" för att få göra abort. Det är en sorglig verklighet på många håll i världen.

Kvinnokroppen kontrolleras genom lagstiftning och med moraliska och religiösa argument som inte vilar på medicinskt vetenskaplig grund. Det är massivt ingrepp i kvinnors frihet.

Valet mellan hur vi har det här i Sverige – säkra aborter med hjälp av utbildad och kunnig personal – eller att få kvinnor att i förtvivlan försöka avsluta graviditeten på egen hand borde vara enkelt men är det inte.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, dör omkring 50 000 kvinnor av osäkra aborter men mörkertalet tros vara stort. Andra blir svårt sjuka eller får men för livet.

På sina håll har det skett en liberalisering av tidigare stenhårda abortlagar, Irland är ett exempel. Tyvärr finns exempel på motsatsen också. Som i Argentina, Polen, Spanien. Även i Norge lever diskussionen om strängare lagstiftning.

Endast 61 länder i världen har fri abort, betydligt fler än så har starka begränsningar i abortlagstiftningen. I 28 länder är det totalförbjudet, oavsett anledning till graviditeten.

I Sverige är stödet för fri abort massivt. Men abortmotståndare flyttar ändå fram sina positioner och försöker underminera aborträtten genom att argumentera för vad man kallar samvetsfrihet för sjukhuspersonal. Om en barnmorska exempelvis är emot aborter ska hen få slippa att ha med sådana att göra i sitt yrke.

De som strider för detta anser det vara diskriminerande att inte få jobba som barnmorska bara för att man inte vill utföra aborter. De hänvisar mer än gärna till EU-konventionen om samvetsfrihet som säger att alla ska få leva i enlighet med religiösa och moraliska principer. De är inte lika pigga på att nämna att det dock är underordnat andra personers fri- och rättigheter, som rätten att få vård.

Liberalerna föreslår nu att ordet "vårdvägran" ska användas istället för "samvetsfrihet" och att detta ska skrivas in i hälso-och sjukvårdslagen.

"Vård ska man få efter behov, inte efter sjukvårdspersonalens önskemål", säger Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna.

Svårare än så är det inte.

Det står alla fritt att utbilda sig till vad de vill, men en barnmorska som vägrar hjälpa patienter med aborter kan inte räkna med att få ett jobb.