Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Svensk beredskap har stora brister – och nu kan vi stå inför en pandemi

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Annons

Det har snart gått två månader sedan det första fallet av coronavirus rapporterades i den kinesiska miljonstaden Wuhan. Idag är antalet smittade över 80 000 och 2687 personer har dött till följd av viruset. Folkhälsomyndigheten har nu uppgraderat risken för att viruset sprids i Sverige.

Det är bland annat det kusligt snabba förloppet i Italien som ligger bakom Folkhälsomyndighetens ändrade bedömning.

Fram till i fredags hade Italien upptäckt tre smittade personer. Men bara under helgen kunde 150 nya fall bekräftas. Nu är antalet smittade över 200 personer och sex personer har hittills avlidit.

Även Sydkorea och Iran har många smittade. Österrike bekräftar smittade personer liksom Kroatien.

I början av veckan sattes 1000 turister i karantän på ett hotell på den spanska ön Teneriffa. Detta sedan en av gästerna, en italiensk man, visat sig vara smittad av coronaviruset.

I Sverige rapporteras nu ett antal fall.

Svenska Dagbladet har intervjuat överläkaren Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, som tycker att den senaste tidens uppgifter är oroande. Han ser en potentiell risk för en okontrollerad spridning där det dyker upp nya fall på platser som inte har en direkt koppling till varandra.

Staffan Sylvan, överläkare och tidigare smittskyddsläkare i Uppsala län kritiserar regeringen i en debattartikel i Expressen för att sprida desinformation om vår beredskap och påpekar att det råder brist på vårdplatser. Dessutom är beredskapen för extraordinära situationer ute i landet dålig.

Självklart är det bra att svenska myndigheter håller huvudet kallt. Åtgärder ska bygga på vetenskapliga bedömningar och vara proportionerliga. Inte heller ska riskerna tonas ner, något Folkhälsomyndigheten kritiserats för att göra.

Nu låter det alltså annorlunda. Under tisdagen uppgraderade myndigheten risken för att viruset får spridning i Sverige och bedömer att risken nu är hög att personer i Sverige upptäcks med coronaviruset.

Även om sjukdomen i sig inte nödvändigtvis är livshotande farlig, åtminstone inte för dem som inte är gamla eller har andra sjukdomar i bagaget, så kan ett stort utbrott påverka samhället negativt. Och hur rustade är vi egentligen?

Sverige har till exempel lägst antal vårdplatser per invånare i hela Europa. 2,2 per 1000 invånare 2017 mot ett genomsnitt på 5,0 och här finns enbart drygt 500 intensivvårdsplatser. Det förslår inte långt.

Sverige måste förbereda sig på att världen kan stå inför en pandemi och staten måste vara glasklar i vad som kan hända om smittan drabbar Sverige på bred front. I Italien trodde befolkningen knappast för bara någon vecka sedan att nära 100 000 personer skulle isoleras från de värst drabbade områdena för att hindra smittan från att spridas. Det kan hända här också.