Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Trist att SD och de rödgröna röstade mot klokt integrationsprojekt

Föreningen Kompis Sverige hade sökt pengar för att jobba med integration i Gävle. Men det blev nobben när SD och de rödgröna röstade emot.

I en artikel av The Local – en internetbaserad, engelskspråkig nyhetspublikation – listar tidningen de fem konstigaste sakerna med Sverige. Högst upp på listan står "Swedish people don´t do small talk", svenskar småpratar inte.

Det är en humoristisk lista som tidningen gjort såklart och huruvida detta är typiskt för just svenskar är oklart (fast många skulle nog påstå det), men att det är svårt att som nyinflyttad i ett land att lära sig hur landet funkar och få nya vänner är ett faktum.

"Många nya svenskar som vi möter säger att det inte är så lätt att lära känna oss i Sverige", säger Amanda Holm Strandqvist, projektledare för Kompis Sverige, i en artikel i Sydsvenska Dagbladet. Föreningen Kompis Sverige har identifierat denna svårighet att skapa kontakt med svenskarna som ett lösbart problem och jobbar för att matcha ihop etablerade och nya svenskar. Nyanlända vill ofta ha en svensk vän för att lära sig förstå det svenska samhället och snabbare lära sig att tala svenska.

Kompis Sverige har idag samarbete med 16 av landets kommuner och förhoppningen var att Gävle skulle bli den 17:e. Föreningen hade ansökt om två miljoner kronor i kommunalt stöd för att driva projektet under tre år. En relativt billig satsning med stora chanser att ge resultat. Kompis Sverige har hittills fått ihop 2000 personer i Sverige sedan starten för ett par år sedan.

Läs mer: Rolig och enkel integration – matchar ihop nya vänner från olika länder

Men sedan de rödgröna och Sverigedemokraterna valde att rösta emot förslaget i kommunstyrelsen i veckan blir det inte av.

Läs mer: Kompissatsning för nyanlända i Gävle stoppas – de rödgröna och SD sade nej: "Dåligt underbyggt"

Förhoppningsvis kan Kompis Sverige komma tillbaka med ett nytt förslag som kanske kan förmå de rödgröna att rösta för något som på ett bra sätt skulle komplettera andra integrationssatsningar i kommunen.

Vikten av en god integration går inte nog att understryka.

I det stora finns såklart stora satsningar och åtgärder vad gäller språk, utbildning och sysselsättning där arbetet för att få in fler personer med invandrarbakgrund på arbetsmarknaden är helt centralt för att motverka framväxten av större ekonomiska klyftor och därmed utanförskap.

Men integration handlar också om det som görs i det lilla.

Det kan vara språkkaféer som exempelvis arrangeras på biblioteket i Gävle. Det kan vara idrottsklubben som satsar på att omfamna nyanlända barn och få dem att börja idrotta. Och det kan vara något så enkelt som att få svenskar och nyanlända att bli kompisar.

Läs mer: Kompis Sverige