Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Väljarna vet var de har SD, men vem förstår sig på S?

Under helgen har Sverigedemokraterna sina landsdagar i Örebro. Mätning efter mätning har placerat SD som landets näst största, i vissa rent av största, parti. SD drygar ut försprånget till Moderaterna och flåsar Socialdemokraterna i nacken.

Partiet har inte ens varit särskilt aktivt under hösten då den ena skjutningen avlöst den andra liksom sprängningar. Mördade unga kvinnor och unga pojkar inträngda i gangstervärlden har gett partiet ett uppsving, utan att SD egentligen gjort mycket väsen av sig alls.

Det behövs inte. Väljarna vet mycket väl var SD står i dessa frågor.

Istället kan partiet ägna helgens landsdagar åt att städa ut det alltför extrema ur programmet för att öka chanserna ytterligare för en plats i regeringen efter nästa val.

Partiledaren Jimmie Åkesson är tydlig med att SD måste bli mer pragmatiskt och sluta ägna sig åt frågor på marginalen. Dit hör krav på sänkt abortgräns, något partiet nu backar ifrån. Inte heller förbud mot samkönad adoption är något partiet ämnar driva längre.

"Det är en försvinnande liten grupp som anser det här vara de viktigaste frågorna. I stället bryr sig folk om gängbråken och välfärden. Då går det inte att fokusera på symbolfrågor på marginalen", säger han i en intervju i Svenska Dagbladet.

Jimmie Åkesson har rätt i att de knappast kommer att tappa väljare på grund av mildrade formuleringar i partiprogrammet eller av frågor som få bryr sig om. SD-väljarna vet var de har partiet i de frågor som är viktiga för dem: migration samt brott och straff.

När Socialdemokraterna - som ju faktiskt slåss om samma väljare - mumlar och vinglar om migrations- och integrationsfrågor och rent av vägrar erkänna en koppling mellan stor invandring och ökade segregationsproblem – ja, då är det inte så konstigt att väljarna går någon annanstans.

Sverigedemokraterna kan mycket väl bli största parti i nästa val och Sverige stå inför en situation få hade kunnat förutspå för några år sedan.

Tidigare i höstas uttalade sig Stefan Löfven om att Sverige bör halvera sitt flyktingmottagande för att komma närmare nivåerna i övriga EU. Och tongivande S-politiker – som Ardalan Shekarabi – har talat om en minskning och om hårdare krav för medborgarskap och mer av integration.

Det ekonomiska och sociala ansvaret för invandringen ligger på kommuner ute i landet, det är dessa som får handskas med krisande ekonomi, bristande välfärdsservice och växande boendesegregation. Många av dessa kommuner är S-styrda och de pressar partiledningen.

Trots det har mumlandet fortsatt. Pressad av regeringspartnern Mp pudlade Löfven delvis från uttalandet om minskade migrationsnivåer.

Sverige har en föga smickrande topposition vad gäller skjutningar i Europa. Människor känner oro, inte minst de som bor i de utsatta områdena.

Stefan Löfven hade i förra helgen chansen att i programmet Agenda visa var skåpet ska stå. Istället fick tittarna se en katastrofal insats från statsministern som inte kunde svara på hur Sverige hamnat i denna situation, ville inte ta ansvar för den heller och hade därmed inte några lösningar heller.

Det bidrar garanterat till att förhöja feststämningen för SD i helgen.