Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Larsson i fokus i sommar

Karin Larsson visas som textilkonstnär och trädgårdsmästare.

Flera av sommarens konstutställningar i Sverige fokuserar på kvinnan som hamnade i skuggan av sin man, Carl Larsson.

I år är det 150 år sedan konstnären Karin Bergöö, gift Larsson, föddes i Hallsberg utanför Örebro.

På Carl Larsson-gården i Sundborn i Dalarna firas födelsedagen med sommarutställningen ”Stilikonen Karin 150 år”, där man har koncentrerat sig på Karin Larsson som textilkonstnär.

Ett stort antal textilier finns till beskådande på gården, som var Karin och Carl Larssons hem under många år.

– Vi vill göra Karin Larsson den rättvisa hon förtjänar. Vi vill säga till folk: Titta på den kvinnan som står bakom Carl där. Titta på hennes blick. Hon är en egen fullfjädrad konstnär, säger Marianne Nilsson, intendent på Carl Larsson-gården.

Förutom textilhantverken visas även några av Karins oljemålningar.

– Hon utbildade sig på Konstakademien i Stockholm innan hon träffade Carl. Vi visar några av målningarna hon gjorde innan hon fick lägga dem åt sidan i takt med att paret fick fler och fler barn. Hon kunde inte hålla i gång måleriet, helt enkelt. Färg på en tavla torkar fort, och det går inte att flera månader senare ta upp arbetet exakt där man slutade. Det går däremot med textilarbeten. Där kunde hon få utlopp för all sin konstnärlighet, säger Marianne Nilsson.

Även på andra håll i Konstsverige väljer man att uppmärksamma Karin Larssons 150-årsdag i sommar.

Sofiero slott utanför Helsingborg har dock delvis ett annat fokus - Karin som trädgårdsmästare.

– Vi har byggt upp en köksträdgård och två avdelningar med de blommor som Karin odlade, säger initiativtagaren till utställningen ”Åt solsidan” på Sofiero, författaren och trädgårdsskribenten Christina Högardh-Ihr.

Idén till en utställning med fokus på Karin Larsson som trädgårdsmästare fick Christina Högardh-Ihr genom att studera Carl Larssons målningar.

– Jag började se ett intressant trädgårdsperspektiv när jag tittade närmare på tavlorna. Det fanns till exempel blommor som inte alls var vanliga i Sverige på den tiden, och som visade vilken blomsterfantast Karin var, säger Christina Högardh-Ihr.

Karin Larssons hemstad, Hallsberg, satsar på en mer allmän utställning om Karin Larsson som konstnär och person. I Bergööska huset visas under hela sommaren ”Karin – en jubileumsutställning”.

En annan kvinna som delvis skymdes av sin makes konstnärliga berömmelse var Esther Ellqvist, senare gift Bauer. Hennes mer omskrivna hälft hette John Bauer, och är kanske mest känd för sina illustrationer till ”Tomtar och troll”, där Esther ofta fick agera modell till bilderna.

”Esther och John Bauer – ett konstnärspar” går att se på Jönköping läns museum i sommar.

Johns mer kända målningar blandas där med Esthers mindre berömda.

Karin Magnusson/TT Spektra