Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Pihl: Sätt stopp för myndighetsbroilern Eliasson

Ledarskribenten Karin Pihl om Dan Eliassons avgång som rikspolischef.

Dan Eliasson lämnar uppdraget som rikspolischef och blir generaldirektör för MSB.

Varför regeringen lät honom sitta kvar så pass länge är en gåta. Dan Eliasson har under de senaste åren kritiserats hårt från flera håll. Oppositionen såväl som enskilda poliser har gång efter annan krävt hans avgång. Så sent som för en månad sedan fick han kritik av Polisförbundet för sin bristande förståelse för polisens arbetssituation.

Att Dan Eliassons verklighetsbild skiljer sig från de anställda polisernas är kanske inte så konstigt. Eliasson är nämligen inte polis själv. Han kan närmast beskrivas som ett slags myndighetsbroiler, som gått från en myndighet till en annan.

Tidigare var han generaldirektör på Försäkringskassan, där han fick återkommande klagomål om jävsituationer i myndighetens ledning och detaljstyrning av de anställda. Ett sådant ledarskap är ohållbart på en viktig myndighet som F-kassan. Men som så ofta när politiker vill göra sig av med besvärliga myndighetschefer fick han sparken – snett uppåt.

Den 1 januari 2015 tillträdde Eliasson som rikspolischef. Hans första uppdrag var att hantera den stora omorganisationen, som inte kan beskrivas med ett annat ord än misslyckad. Många har också ifrågasatt hans omdöme, som när han i en intervju i SVT 2016 uttryckte empati för en man som dödat en anställd på ett asylboende. Likaså blev de så kallade ”tafsa inte”-armbanden, som polisen delade ut sommaren 2016, utskrattade som ett oseriöst sätt att motverka sexualbrott.

Att Eliasson lämnar Polisen är därför en lättnad. Men regeringens besked har en besk eftersmak: Eliasson är utsedd till ny generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Det är inte en liten och obetydlig myndighet det handlar om. MSB har som uppdrag att bistå hela samhället med information och hjälp vid krissituationer. I tider av ökade spänningar i närområdet och med en totalförsvarsförmåga som är i starkt behov av upprustning är valet av Dan Eliasson en smärre katastrof.

Eliassons nya jobb är ett symtom på ett demokratiproblem. I myndighetssveriges ledarskikt spelar det uppenbarligen ingen roll om man inte sköter sitt uppdrag. Har man väl lyckats ta sig till toppen kan man räkna med att kunna hoppa från den ena toppositionen till den andra.

Det är beklämmande. Regeringen borde ha nöjt sig med att ge Dan Eliasson sparken.

Karin Pihl