Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin skickades till Uppsala efter vårdmiss

Karin Larsson kördes i ilfart från akuten i Gävle till Akademiska, med en misstänkt hjärnblödning.

Men i ambulansen upptäckte narkossköterskan att provsvaret tillhörde en man i 90-årsåldern.

– Sådant ska inte hända. Både jag och min sambo har tappat förtroendet för Gävle sjukhus, säger Karin.

Det var i somras, när Karin Larsson var i 15:e graviditetsveckan, som proverna förväxlades. Det är ett misstag som hon har svårt att komma över.

– Först satt vi och pratade om vilket namn vi skulle välja till barnet vi väntade, och så tvingades vi plötsligt planera för döden. Hur skulle det gå med allt om jag inte överlevde? Det var en enorm stress, berättar Karin Larsson.

– Vi hann ringa mina föräldrar också och de blev också jätterädda.

Att hon kom till akuten den dagen berodde på en plötslig, kraftig huvudvärk. Från familjeläkarjouren, där man kontrollerat att hon inte hade drabbats av havandeskapsförgiftning, fördes hon med ambulans till akuten vid åttatiden på kvällen.

– Läkaren ville att man skulle kontrollera att jag inte hade en hjärnblödning. De tog olika prover och gjorde magnetröntgen som inte visade något. Men för säkerhets skull ville läkaren ta ryggmärgsprov också, för att vara på den säkra sidan, berättar Karin Larsson.

– Vid sextiden på morgonen kom AT-läkaren in och frågade om jag hade haft huvudvärk två dagar tidigare, för provet visade att jag hade haft en hjärnblödning då. De hade hittat rester av blod i provet.

Nu var det Akademiska som gällde. Först skulle de bara vänta på en narkossköterska. Sedan körde ambulansen med blåljusen påslagna mot Uppsala.

– Men i ambulansen upptäckte narkossköterskan att det var fel namn på provet. Du är väl inte man? frågade han. På provet stod namnet på en man, född 1921.

När sköterskan ringde akuten kunde man först inte säga om det var provet som var fel, eller om rätt prov fått fel etikett. Karin Larsson hann bli inlagd på Niva i Uppsala innan Gävle sjukhus ringer och meddelar att de blandat ihop provsvaren.

– Så jag fick åka ambulans tillbaka igen. Jag var frisk. Men jag tycker att det är hemskt att det kan gå till så här. Och vad hände med mannen som hade haft hjärnblödning? Fick han rätt vård? säger hon.

– Man ska läsa upp personnumret när man fått ett provsvar. Men det gjorde inte den här läkaren. Hon läste bara upp resultatet.

– Jag vet inte om det var för att hon jobbat så länge i sträck och inte hunnit äta

Karin Larsson har fortfarande inte anmält händelsen fast hon tänkt göra det, eftersom hon haft så fullt upp. Däremot har hon pratat med chefen för akuten, en gång.

– Hon ringde upp efteråt för att be om ursäkt, men tyckte att det inte var så farligt, eftersom jag var frisk. Hon menade att det hade varit värre om de hade missat en hjärnblödning. Sedan sa hon att de skulle höra av sig igen efter semestern, men det har de inte gjort, säger Karin Larsson.

Huvudvärken fick hon ingen hjälp med.

– Du är väl förkyld, sa de. jag gick med huvudvärk i fjorton dagar efter det, men jag kände att det var ingen idé att försöka få någon hjälp med huvudvärken.