Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärlek med förhinder – och Jake Gyllenhaal är i sitt esse

Det har alltid vilat något snällt och sympatiskt över Jake Gyllenhaals karaktär. Så även här, fast till att börja med är han en självisk skitstövel som sätter på allt han ser av det motsatta könet. Energin är det sannerligen inget fel på och denne Jamie Randall är en säljare av rang i läkemedelsbranschen. Även om han inledningsvis får sparken från ett jobb för att bara hoppa över till ett annat.

Tidsmaskinen spolar oss tillbaka till 1996 och sexdrogen Viagra är i faggorna. ”Inte ett piller, en revolution”, sammanfattar Jamie som i en av scenerna överdoserat och får hjärtklappning. Farligt, farligt, men härligt, härligt...

Alltnog, hans storhet i branschen stiger till ännu högre höjder, samtidigt som han träffar Maggie. Småningom inser den flyktige (ursäkta uttrycket) kåtbocken att han gått och blivit kär och är i sin nyvunna mogenhet beredd att göra vad som helst för hennes skull. Att hon trots sin ungdom drabbats av begynnande Parkinsons sjukdom sätter Jamie på ett psykologiskt prov.

Här tar den sorglösa romantiska komedin en tvärvändning och blir till ett drama som berör. Regissören Zwick lyckas hålla historien i bra balans med skön ton och hemfaller inte åt snyfteri.

Även om en och annan lär lämna biografen med tårar i ögonen. Kemin mellan Anne Hathaway och Jake Gyllenhaal är bokstavligen hudnära och i det närmaste hundraprocentig.