Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärleken fick Rolf att segla jorden runt

Rolf tröttnade på sitt liv som sjukpensionär och köpte en segelbåt mest för att testa något nytt.

Sedan seglade han iväg i två år.

Länge drog han sig från att segla längre än till Eggegrund, varför vännerna på segelklubben gav honom smeknamnet Bryggseglaren.


Men efter att ha funnit kärleken tog Rolf mod till sig och tillsammans med Diana vågade han sig snart ut på allt djupare vatten.


I onsdags återvände de till båtplatsen i Engesberg efter att ha varit till sjöss i över två år. Med sig hem från sin resa har de 19 nationsflaggor intill masten och minnen från tre världsdelar.

Tack vare sitt ombytliga yrkesliv hade Rolf Halvarsson fått prova på mycket. Men några av jobben hade också slitit ut hans kropp. Knappt 50 år gammal tvingades han sluta jobba.

– Jag hade långtråkigt och funderade på vad jag skulle göra. Så jag köpte mig en segelbåt i Öregrund. En god vän hjälpte mig att segla upp den till Gävle, säger Rolf.

Men som ensam och sjöovan använde han båten sällan. De 18 milen till Engesberg från hemorten i Dalarna gjorde inte saken lättare.

– Det hände att jag åkte hit för att upptäcka att vädret var dåligt. Då stannade jag några timmar och umgicks med seglarna innan jag åkte hem igen, säger Rolf.

Rolf fick stå ut med skämtsamma gliringar från seglarkompisarna. Ingen kunde ana vad hans nyfunna kärlek från Tyskland skulle komma att betyda senare.

– Plötsligt hade jag någon att segla med. Någon som orkade dra upp seglen, säger Rolf.

– Jag hade aldrig satt min fot på en segelbåt och var lite emot det i början. Men jag lärde mig och nu är det nog jag som gastar mest ombord, säger Diana Eichelkraut och skrattar.

Tillsammans vågade de sig längre och längre ut på Östersjön och Åland var snart ett minne blott.

En stressig segling hem från Tallinn i slutet av semestern fick dem att bestämma sig.

– Vi sa att vi aldrig mer ville behöva segla och passa en massa tider, säger Rolf.

Sagt och gjort. Ett år senare, den 2 juni 2007, lämnade de Engesberg för att i sin egen takt nå tänkta slutmålet Portugal tre månader senare.

– Vi var jättenöjda, men tänkte att det är ju bara några dagars segling till Madeira. Sedan blev det Kanarieöarna. Och så fortsatte det, säger Diana.

– Det är en fantastisk känsla att slå upp atlasen för att bestämma nästa hamn. Tala om frihet, säger Rolf.

Snart hade de nått afrikanska Cape Verde där de träffade seglare som korsat Atlanten. Inspirerade antog de utmaningen att ta sig till Brasilien. 36 dygn tog det då vinden svek dem vissa dagar.

– Vår elmotor är mest till för nödsituationer, säger Rolf.

Tillbaka på bryggan i Engesberg efter två år och två månader till sjöss glimrar det stundtals i ögonen på de båda långseglarna, när de tänker tillbaka på äventyret.

– Alla fantastiska människor som inte har kunnat engelska, men som ansträngt sig för att hjälpa oss. När varor var slut vägleddes jag till konkurrenten. Det skulle aldrig ske i Sverige, säger Rolf.

De har sett par som gjort sig av med båten efter högljudda gräl, men själva är de fortfarande livskamrater.

– Men man håller inte sams hela tiden, säger Rolf.

– Inte när tröttheten i kroppen faller på i alla fall, säger Diana.

– Som när vi skulle lägga till och jag ville ha bojen längst ut för att lättare kunna lämna hamnen, säger Rolf.

– Men platsen vid den andra bojen var ju mycket finare, säger Diana.

– Jag var den som fick ge mig, konstaterar Rolf.

Seglarkompisen Sven Öström, som har känt Rolf i nästan 20 år, hjälper paret att tömma båten på grejer inför deras hemresa med bil till Nås.

– Jag slog vad om att de skulle sälja båten och flyga hem inom kort när de gav sig av för två år sedan. Jag förlorade, konstaterar han med ett skratt.

Hamnvakten dyker upp på cykel och frågar båtägarna om har tänkt dra upp båten för sommaren.

– Nej, vi ska snart ut igen för att ta kortare turer i skärgården. Men först måste vi åka hem och klippa gräsmattan, säger Rolf.

”Jag hade aldrig satt min fot på en segelbåt och var lite emot det i början. Men nu är det nog jag som gastar mest”

Diana Eichelkraut

Rolfs livskamrat och seglarsällskap

”Jag slog vad om att de skulle sälja båten och flyga hem inom kort när de gav sig av för två år sedan. Jag förlorade”

Sven Öström,

Rolfs seglarkompis