Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärleksbrev & minnen suddas ut

/

Dagboksanteckningar, kärleksmeddelanden, privata bilder och konversationer. I dag förlägger vi en stor del av vårt sociala liv och våra minnen till internet. Men vad händer när sociala nätverk försvinner och hur ska man i framtiden spara den förgängliga digitala historien?

Annons

Den 30 juni försvinner nätforumet skunk.se från internet. Ungdomssajten Lunarstorm lägger också ned, den 8 augusti riskerar de Lunarstormanvändare som inte flyttar till den nystartade sajten LS8 att förlora allt innehåll på sina konton.

Man har inte lyckats klara konkurrensen från till exempel Facebook. Men de nya sociala forumen, bloggar och digitala nätverk som nått miljontals användare garanterar knappast något långsiktigt bevarande av våra minnen. Konkurrensen är hård och i morgon kan det vara något nytt som gäller.

Östen Jonsson är verksamhetsledare på Centrum för långsiktigt digitalt bevarande vid Luleå tekniska universitet. Han säger att ett av de stora problemen med digitalt bevarande är just mediets förgänglighet.

– Väldigt mycket handlar om format som hela tiden förändras. För att kunna bevara digitalt material måste man ständigt flytta över informationen till nya generationer av mjukvara, till nya format och ny hårdvara.

Nordiska museet i Stockholm har som uppdrag att fördjupa perspektivet på samhällsutvecklingen. Insamling av föremål, bilder och data ur alla samhällsklasser är basen för museets verksamhet. Lena Palmkvist som är avdelningschef på Nordiska museets antikvariska avdelning säger att material från sidor som till exempel Lunarstorm skulle kunna vara intressant för deras samlingar. I dag har de dock inte någon möjlighet att ta emot stora mängder digitalt material.

- Det ligger långt fram i tiden innan vi har möjlighet att ta tillvara på digitalt material, hålla det uppdaterat och göra det lätt att komma åt, säger hon.

Finns det en risk att det informationssamhälle vi skapat inte lämnar tillräckligt med information efter sig?

– Det är svårt att tänka sig att det kommer att bli så, men lagringsfrågorna kommer att se annorlunda ut i framtiden och kräva mer resurser, säger Lena Palmkvist.

Kulturskribenten Therese Bohman var länge en aktiv användare på skunk.se. Hon håller just nu på att göra en backup på sitt skunkkonto för att i framtiden kunna publicera materialet på sin blogg.

– Det känns lite brutalt att all information ska raderas. Framför allt på en språklig nivå tror jag det kan vara intressant att bevara materialet. Man skriver ofta på ett speciellt sätt med mycket förkortningar, ett språkanvändande som hela tiden utvecklas och blir mer accepterat, säger hon.

Niklas Kjellberg / TT Spektra

Annons