Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärlekshistoria för överklassen

Här har vi något så ovanligt som en film för den medelålders bildade överklassen. Eftersom den inte så ofta går på bio får väl filmen sin publik på dvd.

David Kapesh är en framgångsrik collegeprofessor som bestämt är emot äktenskapet. Han har varit gift och har en son, som han anser inte har vuxit upp. Han envisas nämligen med att vilja ha en pappa som beter sig som en pappa – trots att han är vuxen.

Kapesh lever det ljuva livet med olika kvinnor och så Carolyn som han återgår till mellan varven. Hon är lika upptagen som han med ett framgångsrikt yrkesliv. Deras förhållande verkar vara perfekt för två framgångsrika människor.

Så får Kapesh syn på en före detta student och blir omedelbart förälskad. Studenten, Consuela, är vacker och hon ser upp till Kapesh och vill gärna lyssna på hans erfarenheter om konst och litteratur.

David Kapesh får känna på andra känslor när han blir riktigt förälskad i Consuela. Han får till och med förståelse för sin egen son.

Ben Kingsley är underhållande arrogant och cynisk och har små roande samtal med Dennis Hopper – två eleganta äldre män. Penelope Cruz är en Consuela vars största problem är att vackra kvinnor är osynliga, när hon vill att män ska se hennes själ.

Kärleksscenerna utspelas i barmhärtigt dunkel till diskret pianomusik och regissören Isabel Coixet har tagit sig långt ifrån Philip Roths brutala bok som manus är byggt på. Det blev en light-version i stället om livet som försvinner, när man råkar titta bort. Riktigt välspelat är det dock.