Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karlsson på tippen

Annons
(1896-1972). Från 1961 bodde en gammalman på Avans soptipp. När vakten på tippen gåtthem på kvällen hade Karlsson smugit till en gammalstyrhytt som han gjort till sitt hem. För att få kontantertill mat samlade han flaskor och lump. Genom att en journalistpå Arbetarbladet uppmärksammat de sociala myndigheternapå saken upptäcktes hans belägenhet 1967, ochhan fick efter sjukhusvistelse en egen bostad på Brynäs.
Mannen visade sig vara Karl Ivar Karlsson, i sin krafts dagaren känd cirkusartist. Han hade framträtt som atlet iolika cirkusar som "17 Karlsson".
Karlsson var volontär vid Svea Livgarde i Stockholm ochtränade tynglyftning hos Stockholms Atletklubb. 1918 hadeCirkus Orlando en tyngdlyftare, Arthur Saxon, som bland annatlyfte en säck fylld med sand på 200 kilo. Direktionenlovade 100 kronor till den som kunde utmana atleten. Någraav volontärerna från livgardet besökte CirkusOrlando och uppmanade då sin kamrat, 17 Karlsson, att antautmaningen. Med tanke på hans ringa längd, 160 centimeter,trodde ingen att han skulle kunna lyfta säcken. Frånliggande ställning med säcken på ryggen kom handock upp på knä, reste sig sedan och vandrade ut -och även tillbaka från ryttargången, fortfarandemed säcken på ryggen. En kort tid därefter debuteradeKarlsson i ett atletnummer på Cirkus på Djurgårdenoch fick senare engagemang på just Cirkus Orlando. Påvintrarna reste han med kolleger som gav föreställningari olika samlingslokaler. Han sökte sig under mellansäsongernagärna till Gävle. Wåhlberg, P.A: Artikel iLäddikan nummer 1 1983.