Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karlstadsspöket består

/
  • Färjestads Marius Holtet brottar ner Brynäs Jonathan Granström under trettondagsaftonens elitseriematch mellan Färjestad BK och Brynäs IF i Löfbergs Lila arena i Karlstad.

Karlstadsspöket verkar vara i det närmaste hopplöst att övervinna för Brynäs. Elfte raka trepoängaren togs av Färjestad via 3-2-seger - och FBK har vunnit 16 av de 17 mötena i Löfbergs Lila sedan arenans tillkomst 2001.

Annons

Målskillnaden är förskräckliga 18-55 i baken i de elva raka förlustmatcherna. Gävlelagets enda trepoängare noteras så långt tillbaka i tiden som från den 14 november 2002, då Brynäs vann med 2-1.
Matchen denna afton förlorades redan i första perioden, då Färjestad kunde göra två snabba mål inom loppet av 36 sekunder i spelminut fyra.
Försvarsspelet var då åter tillbaka på ruta ett från den sex matcher långa matchsviten utan seger vid full tid.

det ska vara så himla svårt för brynäsarna att vara med i många matcher från tidigt nedsläpp.
Det har ofta varit Brynäs akilleshäl den här vintern, då man legat under med ett par mål redan i matchöppningen. Eller innan tio minuter spelats.
Försvarsspelet såg både slappt och oinspirerat ut i början, med de två snabba baklängesmålen som följd.
1-0-målet från finländaren Eero Somervuori, som kom in allt för lätt på vänsterkanten, får mål-Lindbäck ta på sig. Han täckte inte sin högra stolpe och borde ha tagit ett skär ut och skurit av skottvinkeln.
Nu stod "Limpan" allt för långt inne i kassen, väntade sig tydligen ett pass inåt banan. I stället kom ett snabbt och överraskande skott som brynäskeepern inte hann med på.
2-0 bara 36 sekunder senare ska Anders dock inte lastas för. Han räddade första skottet från Jesper Mattsson, det blev retur och det tog olyckligt på ett brynäsben (eller om det var liggande Micke Johanssons knä, svårt att avgöra) och gick förbi liggande Lindbäck som försökte att rädda med vänstra benskyddet men han var ur position och puckuslingen rann precis utanför hans räckvidd.

att säga om det baklängesmålet, utan det handlade om ren otur och oflyt att trissan tog på ett ben (eller FBK:arens knä?) och sedan rann över mållinjen. Ett typiskt tuppmål för ett lag med medgång.
Det hjälpte inte heller att Brynäs innan dessa två olyckliga mål i baken fick ett tidigt power play redan efter 44 sekunder. Inget vasst pp-spel även om Hansen träffade stolpens insida innan hemmaburväktaren Gustavsson fick tag i pucken snurrande på mållinjen.
Dålig intensitet präglade första perioden, som de 6.374 fick se, och framför då allt från brynäsarnas sida.
Att Färjestad vann skotten med bara 10-8 var märkligt, sett efter vad gästrikarna presterade. Håglöst, tamt och väldigt oinspirerat såg det ut i varje fall från TV-rutan.
Hörde tränaren Niklas Czarnecki säga att han tyckte hans mannar varit bra med i redan första avdelningen, men det har jag svårt att hålla med honom om.

I mittperioden spelade Brynäs upp sig och efter att Kåberg och Granström tagit en fight som resulterade i matchstraff för båda, tände gästerna till på den "tvåa" som Kåberg drog på sig före slagsmålet mot Granström.
Andreas Dackell kunde reducera till 2-1 en och halv minut före pausvilan och det gav brynäsarna ny energi, hopp och krafter inför slutperioden.
Dacke satte sitt nionde mål i vinter mellan benen på landslagskeepern Jonas Gustavsson, som sedan gjorde en jättegroda när Kyle Wanvig liggande på isen kunde peta in 3-2 när lite mer än två minuter återstod och skapa spänning ända in i matchslutet.
Färjestads tredje mål, minuten före Wanvigs 3-2 (hans andra mål i vinter), med Jesper Mattsson som åter målgörare (hans åttonde fullträff), kunde inte heller Lindbäck göra så mycket åt.
Återigen räddade han första vinkelskottet från Dick Axelsson, pucken gick snett ut till vänster och där kom Mattsson farande och hade bara att trycka till - i tom målbur i stort sett förbi två förgäves på isen kastande Andersén och Lindbäck.

upp sig till klart godkänt betyg efter den olyckliga missen vid 1-0-målet. Och visade på nytt att han tänker ge Markström en fight om målvaktsspaden när Jacob de närmaste dagarna kommer hem från Kanada.
Brynäs förlorade skotten med 25-35, som brukligt numera är i nästan alla matcher.
Det skjuts på tok för lite och när det görs det, så sker det ofta vid fel tillfällen. Det väntas för länge med skotten som rätt så ofta då träffar en motståndare med livsfarliga kontringar som följd.
Lars Jonsson låg febersjuk hemma och precis som vid förra Brynäsbesöket i Karlstad, den 18 oktober då det blev 1-5-förlust, så saknades han stort. Den gången var han fotskadad, nu snorig och förkyld. Förhoppningsvis kan han spela på torsdag när Luleå gästar.
Jusso Hietanen fick nu dra ett tungt lass men han skötte sig bra, tacklades till och med, och var den bäste brynäsbacken.
I forwardsväg jobbade Sebastian Lauritzen med stor framgångsrik energi men skottförmåga är definitivt inte hans styrka.
Daniel Widing gjorde en bra slutperiod och skapade en rad chanser med fina skott också, utan att få utdelning.
I övrigt var det jämnt, utan att någon glänste.

i tabellen hotar såväl Rögle som Timrå.
Djurgården vann i vanlig ordning kan man nästan säga mot Luleå, har nu vunnit sju av åtta matcher mot norrbottningarna, och det var definitivt inte bra för Brynäs eftersom Luleå gästar Läkerolen i omgång 39.
Ett Lulegäng som nu åkt på två tunga raka smällar och släppt in 13 mål.
Det kommer därför garanterat att slå norrländska gnistor om Rogers&Rogers mannar på torsdag.
Skellefteå, som sedan kommer till Gävle på lördag, tycks ha hittat tillbaka till sin vinnarstil och öste på med mål även mot Frölunda, klar 5-3-seger på hemmais.
Skellefteå är ett av fyra lag som alla har 60 poäng och sedan är det ett glapp ner till sjuan Brynäs med 54 poäng. De sex första gängen just nu kan nästan börja förbereda sig på att lägga upp träningen till play offspelet.
Brynäs och Rögle får med all säkerhet tillsammans med Timrå, som efter 4-1-segern i västernorrlandsderbyt mot Modo åter skickade ner ö-vikarna under kvalstrecket, kriga om de två sista slutspelsplatserna.

var det. Ängelholmarna fick 6-5-segern mot HV till skänks av en målvideodomare som måste vara grönvit in i själen.
Alla som såg Canal plus-sändningen förstår vad jag åsyftar. Ett mer givet sparkmål än det Chris Abbott, hans fjärde för övrigt i matchen, gjorde via sin tydliga sparkrörelse och som märkligt nog godkändes, kan man bara inte få se och uppleva.
Frågan som kom upp från programledaren Lasse Granqvists sida efteråt var fullt förstålig: Kan man lita på en målvidedomare i fortsättningen?
Och Calle Johansson lade fullt riktigt till: Nu är det dags för domarbasen Peter Andersson eller videomannen själv att ge sin förklaring till hur det tydliga sparkmålet kunde godkännas?

att ge sin version - och framför allt: att visa upp för alla den situation/matchsekvens från kameran som finns i taket på elitarenorna, om den på något sätt kan visa att målet verkligen var regelrätt.
Det är oerhört mycket som står på spel i varje match nu på slutet och kan man inte ens lita på målkameran och dess granskare i fortsättningen, vad ska man då kunna lita på...?
Jag säger inte att det blir så, men Rögle BK kan mycket väl komma att ta sig till slutspelet tack vare detta gratismål och de tre oerhört viktiga poängen som togs mot de regerande mästarna.
Just på bekostnad av kanske Brynäs eller något annat lag som krigar frenetiskt kring slutspelsstrecket.
Det vore i så fall inte fair play.

Mer läsning

Annons