Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärnkraften behövs!

Det är inte realistiskt att tro att kärnkraften kan ersättas av andra energikällor inom överskådlig framtid. En snabbavveckling av kärnkraften är en snabbavveckling av jobben. Det skriver Lars Beckman tillsammans med flera moderater.
Gästrikland har förlorat 10 000 arbetstillfällen i det privata näringslivet de senaste 25 åren enligt en utredning från Arbetsförmedlingen som Gefle Dagblad rapporterat om. Gävleborg toppar statistiken över ungdomsarbetslösheten i Sverige.
Med jobbraset så har också befolkningen sjunkit i vårt län, vilket påverkar alla oss som bor kvar i länet negativt med höga skatter och bristande resurser till sjukvården, skolan och äldreomsorgen som följd. Tänk tanken att vi hade varit 10 000 till på arbetsmarknaden i det privata näringslivet som hade bidragit med skatteintäkter. Då hade vi kunnat ha både en konkurrenskraftig kommunalskatt och mer resurser till den efterfrågade välfärden.
Det är mot den bakgrunden vi är så djupt bekymrade över att det socialistiska alternativet i svensk politik vill snabbavveckla kärnkraften och införa ett antal nya lagar och regler som skulle innebära att vi fick ännu färre jobb i näringslivet i vårt län.
Den snabbavveckling som miljöpartiet förespråkar slår stentufft mot våra viktiga företag i länet, såväl för stora som små företag. Den som arbetar på Sandvik Korsnäs eller Iggesund skulle påverkas negativt. En snabbavveckling av kärnkraften är en snabbavveckling av jobben.
Det är inte realistiskt att tro att kärnkraften kan ersättas av andra energikällor inom överskådlig framtid. Alliansens energiöverenskommelse innebär en mycket kraftig utbyggnad av andra energikällor men med kärnkraften som en viktig del. Sverige har haft en viktig konkurrensfördel av att ha rimliga energipriser för att kompensera för transportkostnader av produkter som ska exporteras från Sverige men kommer socialisterna till makten så tar man effektivt bort den konkurrensfördelen.
Det är inte bara för näringslivet som en snabbavveckling av kärnkraften är förödande utan även för alla som bor i villa, radhus eller lägenhet. Genom kraftigt höjda energipriser i vinter, när kärnkraften gått med reducerad fart, så har hushållen fått mindre pengar i plånboken och den viktiga och nödvändiga uppgången i ekonomin kan påverkas när hushållen får ett mindre konsumtionsutrymme.
Tänk då tanken att Peter Eriksson, MP, skulle vara energiminister i en socialistisk regering som representerar ett parti som i sin budgetmotion till riksdagen vill höja energiskatterna kraftigt, snabbavveckla kärnkraften och dessutom höja bensinskatten med två kronor per liter.
Till det ska man sedan lägga vänsterpartiet som i sin budgetmotion skrev att man vill höja skatterna med närmare 50 miljarder(!). Det skulle vara en så stor skattechock för Sverige att det skulle kunna knäcka den lilla konjunkturuppgång vi har sett den senaste tiden.
Vi är alla i vårt län beroende av den viktiga exportindustrin, och exportindustrins framgång är hela länets. Den som tidigare värnat jobben och röstat på ett gammalt arbetarparti är nu välkommen att istället rösta på det nya arbetarpartiet Moderaterna, som också står för en politik som leder till fler i arbete, inte färre. 
Det är viktigt i hela Sverige men särskilt viktigt i Gävleborg som inte har råd att förlora 10 000 jobb till utan istället måste vi utveckla samspelet mellan den lokala regionala och nationella politiken så att länet kan få den positiva utveckling som det förtjänar. Sverige behöver en fortsatt framgångsrik alliansregering och alliansstyrda kommuner i Gävleborg.

Lars Beckman, kandidat till Sveriges Riksdag för Nya Moderaterna Gävleborg
Lasse Molin, ordförande Ljusdal Nya Moderaterna
Riitta-Liisa Björk, oppositionsråd Sandviken Nya Moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel