Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärnkraften dyr och onödig

Per-Olof Erickson,

ordförande i Naturskyddsföreningen i Gävleborgs län, om varför vi inte behöver mer kärnkraft.

Folkpartiets Hans Backman vurmar för en utbyggnad av kärnkraft och vill få till stånd ett kärnkraftskluster i Gästrikland med Gävle som centralort. Högskolan i Gävle borde enligt Backman bli centrum för landets utbildning av ingenjörer för kärnkraftsindustrins behov. GD:s ledarskribent nappar på Backmans idé och skriver den 26 mars att kärnkraften är en framtidsbransch och att vi nu måste se till att Gävle och Gästrikland hoppar på tåget. Ledarskribenten skriver även att gästrikarna vet vad riklig tillgång pålitlig billig, energi betyder för industrin.

Naturskyddsföreningen hävdar att kärnkraften är dyr och lär inte kunna byggas ut utan stora subventioner som inte platsar i en marknadsekonomi. Exempelvis gavs förmånliga lån mot drygt två procents ränta till det nya (starkt försenade) finska reaktorbygget, som därför anmälts för olovligt statsstöd. Internationellt finns helt andra kostnads- och marknadsbedömningar ån vad som cirkulerar i Sverige. På lobbysidan anges 27 öre/kWh (utan skatter och avgifter), vilket baserar sig på väldigt gamla siffror rörande vad ny kärnkraft kommer att kosta att bygga. Marknadsekonomiska bedömningar av det väl ansedda kreditvärderingsinstitutet Moody´s och Standards & Poor anger 3-5 gånger så höga summor i dollar per installerad kW. Eftersom kreditkostnaden är en stor del av kostnaden för kärnkraftsel blir en mer realistisk siffra mot 60-70 öre per kWh.

Det saknas egentligen skäl till att bygga ut kärnkraften. Vad ska vi ha en utbyggnad till? Vi har el-överskott idag och kommande år enligt bland andra Energimyndigheten. Elen kommer från energislag som redan har låga koldioxidutsläpp (dock inte noll från kärnkraft som vissa folkpartister och andra felaktigt påstår). Vill vi exportera så blir det mer och går det snabbare om vi effektiviserar och bygger ut till exempel vindelkapaciteten; detsamma vid övergång till plug in –hybridbilar. Vill vi stärka konkurrenskraften i näringslivet är effektiviseringar bäst, medan ny överkapacitet svårligen påverka priset nedåt.

Mycket bättre förslag än Hans Backmans är Per Laurell och Gävle Energis planer på ett samarbete med Högskolan vad gäller elbilsprojekt, vindkraftsprojekt, biogas och forskning om hur man gör förnybar energi från vind och pellets. Sol, vind och gas hör framtiden till! Det är detta Högskolan i Gävle bör inrikta sig på!

ordförande Naturskyddsföreningen i Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel