Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karolinas 300 rockabilly-klänningar har fått eget rum i villan i Skutskär: "Livet är för kort för att bära jeans"

Artikel 15 av 23
bostadspuls
Visa alla artiklar

Att kliva in i Karolina Berghs dressingroom i villan i Skutskär är som besöka en färgglad godisaffär – fast fylld av kläder, skor och väskor.
– Jag blir lycklig av de här kläderna. Det är verkligen som att komma hem.

Annons

TV: Följ med in i Karolinas färgsprakande dressingroom – "Fler borde våga"

Det tidigare sovrummet i villan i Medora i Skutskär går inte längre att känna igen.

Rummet har förvandlats till en klädkammare utöver det vanliga – ett dressingroom de luxe med kristallkrona i taket och en silverglänsande divan.

Jag har aldrig tyckt om att vara som alla andra. Jag tycker att man ska hylla sin personlighet

Här förvaras Karolina Berghs klädskatt – 300 klänningar, 35 fluffiga underkjolar, otaliga toppar och koftor, långa rader av väskor, skor, bälten och sjaletter.

Allt som behövs för att skapa den klassiska rockabilly-stil från 50-talet som Karolina gjort till sin.

–  Jag har aldrig tyckt om att vara som alla andra. Jag tycker att man ska hylla sin personlighet och bejaka den man är. Och det här är jag.

Kläderna är så färgglada och lockande att man nästan tror att de går att äta. Det känns som att befinna sig i en godisbutik.

– Jag brukar få höra att tyllunderkjolarna ser ut som sockervadd. Och det gör de och de känns nästan som sockervadd, fast mjukare, konstaterar Karolina med ett skratt.

Det var för ungefär åtta år sedan som hon av en slump upptäckte rockabilly-stilen – och hon kände direkt att hon hittat rätt.

– Det är just det här fria, att man kan matcha hur man vill. Alla starka färger och mönster och ju mer desto bättre och det passar mig.

– Sedan är det ett mode som verkligen är skapat för kvinnor, som hyllar kvinnan och som får mig att känna mig vacker.

Idag klär hon sig i klassisk 50-talsstil – med vida klänningar och fluffiga underkjolar – varje dag. ­­­Även till jobbet.

Enda skillnaden är att hon till vardags undviker urringat och har bekvämare skor utan så mycket klack.

– Även om det ser uppklätt ut är det fantastiskt skönt att ha på sig, Man blir riktigt bortskämd och jag skulle aldrig mer vilja ha jeans.

Vad får du för reaktioner?

– Väldigt positiva. Folk blir glada när de ser mig. De tycker att jag är en färgklick.

Det är dock inte alltid som hon haft lika gott om utrymme för kläderna.

I lägenheten hon bodde i tidigare var de två garderoberna överfulla och hennes samling med tyll-underkjolar låg nedknölade i Ikea-kassar som fått fösas in i överskåpen.

– Jag hade ingen som helst överblick. Det gick inte att se vad som fanns.

Men när hon och sambon Marcus Sjöblom flyttade till villan i Skutskär kunde de ge kläderna ett helt eget rum. Nu är de presenterade prydligt som i en butik.

På kromglänsande klädstänger hänger klänningar och kjolar i färgordning. I hörnet står en ställning med klack- och träskor och på hyllor på väggen står långa rader med lackväskor och ännu fler skor.

– Jag älskar Converse. Jag använder dem nästan vare dag från vår till höst och jag har nog 15 par. Det enda jag saknar är ett par ljuslila.

Och hon njuter av att äntligen kunna ha allt framme.

Även om det ser uppklätt ut är det fantastiskt skönt att ha på sig

– Jag känner jättestor glädje över att vi kunnat skapa det här. Det är fantastiskt att jag har en sambo som stöttar i det här, han tycker att det är nästan lika roligt som jag. Och jag är glad att vi tillsammans har hittat så bra lösningar.

Även pappa – som både är händig och dessutom en älskare av 50-talsmusik – har hjälpt till med byggande av klädställningar som är i flera våningar. För att komma åt att plocka ned galgarna som hänger högst upp använder Karolina en krok med teleskopskaft.

– Det är faktiskt en räfsa från början som sambon har gjort om. Den fungerar jättebra!

Var sambons kläder finns? Jodå, det finns plats även för dem. Han har fått två klädstänger på ena kortsidan. Resten tas upp av Karolinas kläder, skor, väskor och andra accessoarer.

För att få plats med allt har hon också två klädställningar med hjul som står på golvet. På den ena hänger hon upp de kläder hon planerar att ha under veckan.

Jag är ganska ensam i Sverige om den här stilen, jag känner bara till en till som alltid går klädd så här.

– Det svåraste för mig är att välja ut vad jag ska ha på mig. Men när jag väl bestämt det så tar det inte mer än 20 minuter för mig att göra mig i ordning. Jag har fått sådan rutin.

För att visa hur det kan gå till när hon matchar ihop plaggen tar hon fram en pepitarutig klänning som hon snabbt och vant kombinerar med en rosa underkjol, brett bälte, lackväska och rosa sjalett.

– Och till det kanske ett par Converse, säger hon och ställer fram ett par i exakt samma rosa nyans.

För att inte glömma bort fina klädkombinationer brukar hon fotografera sina outfits – många av bilderna lägger hon sedan ut på sitt instagram-konto: Karolina_sunshinegirl. Ett namn som kommer från en av pappans favoritlåtar "My Carolina sunshine girl" med Jerry Lee Lewis, som han brukade spela för Karolina när hon var liten.

– Jag är ganska ensam i Sverige om den här stilen, jag känner bara till en till som alltid går klädd så här. Men det är stort i England, Australien och Nya Zeeland och på nätet har jag byggt upp en krets som jag följer.

Och även om klädkammaren är fin så är planen att den ska bli ännu bättre. Bland annat ska det göras en ny dörröppning så att man kan ta sig in dit direkt från sovrummet som ligger vägg i vägg.

– Och så måste jag sätta upp en spegel. Det finns faktiskt ingen idag.