Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kassakor för fastighetsägaren

Svedinger Fastigheter i Gävle pekas ut som den hyresvärd i Mellansverige som gör störst vinst per lägenhet.
Men företagets vd Joakim Svedinger ifrågasätter siffrorna.

Hyresgästföreningen har låtit två oberoende fastighetsekonomer undersöka lönsamheten hos 20 privata värdar i Dalarna, Gävleborg, Sörmland, Uppsala, Värmland, Västmanland och Örebro.

Enligt undersökningen gör Svedinger fastigheter en vinst på 14 386 kronor per lägenhet och år.

Men företagets vd Joakim Svedinger är tveksam till sättet att räkna.

– Jag brukar aldrig räkna på det sättet. Det vanliga är ju att man räknar per kvadratmeter. Men som jag förstår det har man dessutom slagit ut hela företagets vinst bara på lägenheterna, trots att en tredjedel av vårt bestånd är lokaler, kontor och lager, säger han.

– Slår man ut vinsten 2007 på hela ytan hamnar den nog närmare 10 000 kronor än 14  000 per lägenhet skulle jag tro, säger han.

Svedinger fastigheter är ett familjeföretag som äger ett dussintal fastigheter i centrala Gävle och Stigslund.

Bland fastigheterna finns två av magasinen på Alderholmen.

Sammanlagt finns 280 lägenheter, som alla är uthyrda, i husen.

Vinsten 2008 blev betydligt lägre än den 2007, bara 150 000 kronor efter skatt, jämfört med 3 395 000 kronor i redovisad vinst 2007, säger Joakim Svedinger.

– I ett litet företag varierar vinsten kraftigt beroende på hur mycket man reparerar ett visst år, och 2008 har vi gjort betydligt mer på reparationssidan. Vi har ett gammalt bestånd och det finns fortfarande mycket upprustning att göra, säger han.

En hög vinstnivå hos de privata hyresvärdarna visar att man skulle kunna sänka hyrorna, menar Hyresgästföreningen. Men det tycker inte Joakim Svedinger.

– När det gäller hyrorna är vi styrda av allmännyttan och det skulle jag gärna slippa. Men vi eftersträvar inte låga hyror i första hand. Vi vill erbjuda goda bostäder, säger han.

”Slår man ut vinsten 2007 på hela ytan hamnar den nog närmare 10 000 kronor än 14  000 per lägenhet skulle jag tro”

Joakim Svedinger

vd, Svedinger Fastigheter