Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kassaskåpskupp gav 200 000

GÄVLE
Professionella tjuvar stal helgkassan, 200 000 kronor, under ett inbrott på danspalatset CH. Man behövde inte oroa sig för hur lång tid det tog att bryta upp två kassaskåp och bära bort ett tredje.

Annons
Det fanns inget larm.
- Vi har inte haft den larmanordning man ska ha, konstaterar Magnus Holmberg, chef för CH.
Under den gångna helgen var det som vanligt dans på CH. Törstiga gävlebor spenderade tusentals kronor på öl och drinkar. Pengar som efter stängningsdags förvarades i olika kassaskåp, placerade på ett låst kontor och i gången utanför kontorsavdelningen.
Mest sannolikt slog tjuvarna till under natten till måndagen. En anställd som kom till lokalerna några minuter före åtta på morgonen upptäckte inbrottet.

Två av kassaskåpen var av enklare modell. Tjuvarna, som måste ha varit minst två till antalet, kunde relativt enkelt slå loss gångjärnens sprintar och lyfta bort luckorna. Det tredje kassaskåpet av robustare modell erbjöd större svårigheter. Hellre än att gå till verket med skärbrännare redan på platsen lyfte tjuvarna hela skåpet och bar ut det till ett väntande fordon. Inuti fanns huvuddelen av det totala bytet på omkring 200 000 kronor.
Att kassaskåpet var fastnitat i golvet med 40 centimeter långa bultar utgjorde inget stort hinder.
Inte heller var det svårt att ta sig in i CH:s lokaler på Norra Centralgatan. Man bröt helt enkelt upp en dörr till gatan och fortsatte med dörren till kontoret.
Att CH saknade tillräckliga larmanordningar, så att tjuvarna kunde arbeta i lugn och ro, gick inte att ta för givet. Därför kan tjuvarna i förväg ha skaffat sig kunskaper om den bristande säkerheten.
- Har man samma rutiner för länge blir det inte bra, säger Magnus Holmberg, CH-chef.
- Vi kommer att vidta åtgärder. Lägga om alla rutiner. Ingen ska veta exakt vad vi gör eller när vi gör det, fortsätter han.
En av de första åtgärderna blir att köpa och installera ett direktkopplat larm. Och ett kraftigare kassaskåp.
Den grova stölden har uppenbarligen utförts av yrkeskriminella. Ingen tror i dag att en eller flera narkomaner, som begår många av stöldbrotten, låg bakom CH-kuppen.
På de kriminellas egen karriärstege placerar sig kunniga kassaskåpstjuvar högt. Skärbrännare och sprängmedel är olika redskap en kassaskåpstjuv måste behärska.

Åke Östberg var en av kriminalteknikerna som arbetade på brottsplatsen under större delen av måndagen.
- De visste garanterat vad de gjorde. Hur man ska gå tillväga, säger kriminalteknikern.
Polisen saknar i nuläget lovande spår som kan leda till ett gripande. Inga fynd gjordes på brottsplatsen.
- Inget som vi jublar över. Men vi har ganska mycket gods som vi misstänker att gärningsmännen rört vid, säger Åke Östberg, kriminaltekniker.
Undersökningen av föremål från brottsplatsen väntas pågå under resten av veckan.
MATS HEDSTRÖM