Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katarina Ekspong: Det känns gott i hjärteroten att bidra till behövande i lokalsamhället

 
Chefredaktörens krönikor
Visa alla artiklar

Vilken folkfest! Jag hör till sorten som tycker om både december och jul och njuter av att komma till en stad som omfamnar det med hull och hår.

Kan man flytta till Gävle vid en bättre tidpunkt än i december? Julen startar i Gävle stod det i annonserna inför invigningen av bocken. Och ja, det känns som om staden är rätt nära att leva upp till sin slogan. Finns det någon stad i Sverige som kan konkurrera med uppslutningen kring bockinvigningen vid första advent? Jag skulle knappast tro det. Här kan vi snacka om folkfest. Barn med mor- och farföräldrar, tonåringar i grupp, hela familjer, tillresta turister. ”Herregud, det är så sjukt mycket folk”, sade Idol-kändisen William Segerdahl från scenen.

Perfekt … nästan. Lite större marknad runtikring behövs innan vi utklassar resten av landet.

När det gäller den ständiga frågan om att det vore bra för Gävle att bocken brinner då och då, rent PR-mässigt, så har en liten pojke övertygat mig om att det i så fall inte är värt det.

Den lilla pojken i en grön overall gick framför mig på väg mot Slottstorget i söndags och utropade: ”Pappa, pappa där är den! Titta! Där är bocken!”. Han pekade, viftade och drog pappa i rocken i sin iver. Jag tror inte att han kommer att bli glad om bocken brinner. Minst sagt.

Advent. Jag älskar tända ljus, pepparkakor och julmust. Och umgänget, det är en sällskaplig tid där vi samlas runt glögg och närmar oss lucia och jul.

Men alla har inte familj. Alla är inte friska. En del har sorg, andra saknar sällskap, en del dricker för hårt, andra ska umgås fast de är osams. Och alla har inte råd.

I kommersialismens tidevarv är stressen ofta stor. Vi ska ge bort mest och bäst och hitta på kreativa presenter. Men i Sverige har klyftorna i samhället ökat under lång tid. Många har fått det ekonomiskt bättre. Det gäller dock inte alla. Inte alls.

Därför känns det gott i hjärteroten att jag landat på en tidning som gör något litet konkret åt saken.

På måndag är det dags för Klappakuten, då vi tillsammans kan bidra till att behövande barn i Gävle får både mat på bordet och julklappar under granen. För fyra år sedan drog vi igång arrangemanget som Gefle Dagblad och Arbetarbladet arrangerar med hjälp av Matakuten och Basket Brigade. Kom till Flanör på måndag från klockan 10 och lämna en julklapp eller skänk en slant via swish eller bidra genom att titta på vår livesändning som startar 17.30.

Som tidning ser jag det som en uppgift att bidra i lokalsamhället. Oftast gör vi det inte så handgripligt som på måndag, utan genom att granska, lyssna, berätta och hålla koll.

Just nu lyssnar jag mest. Den enkät vi bett er läsare göra har fått över 800 svar - hittills. Tack alla som engagerar sig, det är värdefullt! Det ger oss belägg för att vi behöver göra en del åtgärder. Tydligt är att papperstidningen och dess digitala spegelbild, E-tidningen, behöver få ökad omsorg och bli mer aktuell. Små förändringar påbörjas förstås successivt men större grepp tas först nästa år. Så ha tålamod! Det finns fortfarande möjlighet att svara på enkäten, klicka här.

Så småningom ska jag och alla på redaktionen smälta samman era inspel och känslor runt Gefle Dagblad, samt analysera hur vi blir lästa. Tack för att ni vill hjälpa oss att bli bättre!

PS Chefredaktör upptäcker pärlorna i Gästrikland, nr 1: