Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katarina Ekspong: Kommunens attityd till företagarna är usel – nu ska den ändras

Annons

Googla!

Den uppmaningen möttes en företagare i Gävle av när hon bad om råd av kommunen i en näringslivsfråga och undrade vart hon skulle vända sig. Det framkom under ett frukostmöte arrangerat av Företagarna Gävle och Gävles företagarföreningar i restaurangen vid Gasklockorna i torsdags.

Attityd- och kulturförändring om näringslivsfrågor i förvaltningen är bland det som står allra högst på dagordningen nu, enligt Gävles nya näringslivsdirektör, Mattias Durnik. Han berättade om näringslivskontorets alla nya planer under mötet, vilket Gefle Dagblads näringslivsreporter Erik Wikström skrivit om här.

Förändringar behövs onekligen. Gävle hör till Sveriges kommuner med sämst företagsklimat, enligt den årliga rankning som Svenskt Näringsliv gör. Plats 273 av 290. Detta trots stora etableringar, som den av Microsoft. Om inte själva läget vore så bra, med vägnät och tågförbindelser samt relativ närheten till Arlanda, så skulle kommunen hamna ännu längre ner i rankningen. Vad gäller tjänstemännens attityder ligger Gävle sjua från botten, på plats 283. Det är en usel position.

Kultur och attityder sitter ofta djupt i varje organisations väggar, om det så är en kommuns eller ett privat företags. Och ändras inte just detta, händer oftast inte så mycket med andra stolta planer på förändringar.

Därför är Mattias Durniks ambitioner så viktiga. För ska vi lyckas dra nytta av det fina läget, med goda förbindelser, måste det vara attraktivt för företagare både att växa och nyetablera sig här. Då kan fler jobb ordnas och välfärden säkras.

Det finns tyvärr fler mätningar där Gävle hamnar alltför dåligt till. En för näringslivet viktig sådan är skolan. I Lärarförbundets rankning över landets bästa skolkommuner 2019 hamnar Gävle på 255:e plats av 290.

När jag var chefredaktör på Norrtelje Tidning, för omkring tio år sedan, hamnade Norrtälje kommun näst sist i hela Sverige i Lärarförbundets skolrankning. Den politiska ledningen var van vid låga placeringar år efter år och hade näringslivet, och inte alls skolan, som högsta prioritet. Men många småföretagares högsta önskemål visade sig till slut vara just bättre skolor.

Nu pekas skolresultaten ut som en ödesfråga för Gävles framtid av kommunens revisorer. Kompetensnivån bland Gävleborna sjunker, rapporterade vi i artikelserien Välfärdsgapet häromdagen. Och det från en redan relativt låg nivå. Revisorerna är bekymrade.

Näringsliv och välfärd är tätt sammanlänkade. Fungerar inte det ena, så haltar även det andra. Arbetsgivare har nämligen svårt att hitta den kompetens de söker i Gävle.

I båda dessa fall behövs ett genomgripande arbete med kultur- och attitydförändringar. Det kräver fokus, ihärdighet och tar tid.

PS Chefredaktören upptäcker pärlorna i Gästrikland, nr 2 - Gävle Teater:

*Fotnot: Som ny i trakten finns mycket att upptäcka och uppleva. Jag skriver om egna favoriter i anslutning till mina krönikor. Och ja, William Shakespeare använde tydligen själv olika stavningar. Så jo, jag har läst mig till att det sannolikt är en äldre stavning, och inte felstavat på teaterfasaden.