Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katarina Ekspong: När världshändelserna blir alldeles lokala

I veckan har de stora internationella nyheterna kommit väldigt nära. I Gävle har vänner samlats och sörjt Shahram Tajik efter flygplanskraschen i Iran.

176 personer omkom när planet störtade, 17 av dem var bosatta i Sverige. Och allt talar för att en av dem var Gävlebon Shahram Tajik.

I torsdags hölls en minnesceremoni för honom i Kyrkans hus och på Polhemsskolan informerades klasskamrater och personal. I vår skulle han tagit studenten. Och samtidigt som vännen Gunnel Boberg berättar att den redan inköpta studentmössan var med på resan, för att han ville visa den för föräldrarna, är detta en händelse mitt i världens just nu hetaste konfliktzon.

Fakta är att flygplanet av modellen Boeing 737-800 kraschade bara några minuter efter att ha lyft från Teherans internationella flygplats i Iran, på väg mot Ukrainas huvudstad Kiev.

Därefter gick uppgifterna först isär. Iranska statsmedier pekade snabbt på ett motorfel, men USA, Kanada, Storbritannien och Australien anklagade Iran för att ha skjutit ner flygplanet av misstag. Och i dag erkände Iran nedskjutningen.

Hela händelsen följer tätt i spåren på storkonflikten mellan Iran och USA, där världspolitiken står på helspänn efter USA:s drönarattack på en iransk general inne i Irak. Även om iransk militär strax före attackerat amerikanska baser anses drönarattacken av många experter vara en rejäl upptrappning av konflikten i Mellanöstern, som i sin tur mycket väl till slut kan påverka oss här i Sverige, och inte bara våra svenska soldater i Irak.

Och mitt i allt detta står människan - Shahram Tajik, hans bror i Frankrike, hans föräldrar i Iran och hans vänner – både svenskar och andra invandrare – här i Gävle.

Världshändelserna kryper närmare. Och det tål då att tänkas på att det någonstans finns en lokalt känd människa som Shahram Tajik i varje stor världskatastrof och i varje krigisk attack.

PS Chefredaktören upptäcker pärlorna i Gästrikland, nr 3 – ishockeylaget Brynäs:

*Fotnot: Som ny i trakten finns mycket att upptäcka och uppleva. Jag skriver om egna favoriter i anslutning till mina krönikor.