Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katarina Ekspong: Vi skriver din historia – om när journalistiken är på liv och död

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Vi skriver nu historia. Igen. Din – och vår gemensamma – historia. Och den handlar om liv och död.

I 125 år har Gefle Dagblad varit på plats och skrivit vår historia – om allt från kampen om kvinnlig rösträtt över Sandvikens Jernverks utveckling, arbetet på Korsnäs, I 14:s nedläggning, högskolans framväxt, Börje Salmings bragdmatcher i Brynäs, Tomas Ledins framgångar, symfoniorkesterns succéer, teaterchef Peter Oskarsons engagemang, katastrofer, historiska snöoväder till brinnande bockar. Vi har skrivit om era födslar, rädslor, jubileer och närståendes dödsfall. Så även idag, den tid då vår region samtidigt både rustar upp och stänger ned i en global kamp för att rädda liv från det smittsamma coronaviruset.

Ja, vi skriver nu historia. Igen. Din – och vår gemensamma – historia. Det märks på trycket på våra sajter, där trafiken ökar. Det är till oss som människor söker sig för att ta del av stora nyheter, efterfrågan på vår journalistik växer och prenumeranterna blir fler, både digitalt och i print just nu. Jag är stolt över hur redaktionen arbetar med livesändningar och snabb rapportering i ett informationsflöde som kan ändras med nya beslut inom loppet av någon timme.

Det är en speciell känsla att göra journalistik i dessa dagar. Jag har varit i liknande situationer förr, vid terrordåd, mord på ministrar, enorma olyckor och start av stora krig. Precis som då är medarbetarna på Gefle Dagblad idag på tårna och vill skriva om allt. Vi skildrar det som sker, ställer frågor, tar reda på mer, kartlägger, granskar, ifrågasätter och informerar. Tempot är fokuserat, alla vill bidra – men vi måste samtidigt också ta hänsyn till att även vi själva kan drabbas och därför vidta åtgärder för att skydda riskgrupper, minska smittspridning, planera för att få ut både tidning och sajt om många blir sjuka samtidigt. Småsjuka arbetar hemifrån, samtidigt som vi måste ha reportrar som bevakar allt viktigt som händer ute bland er alla.

Vi vill vara på plats och berätta din historia – så hör av dig med tips!

Mitt i detta möts jag av en del kritik för att våra artiklar inte är gratis, just eftersom vår journalistik är viktig. Jag skrev om det i förra krönikan men vill nu poängtera; det är naturligtvis inte av girighet som vi skriver om corona. Det pågår historiska händelser som det är självklart för nyhetsmedier att bevaka noggrant. Vårt jobb som trovärdig och oberoende nyhetsförmedlare är ännu viktigare i tider när rykten sprids och många är oroade. Där har vi ett demokratiskt uppdrag med en ansvarig utgivare.

Men det är ett arbete som vi måste ta betalt för. Det finns vissa nyhetsmedier som öppnar artiklarna om coronaviruset. Själva har vi alla artiklar på gd.se öppna i en timme efter publicering, och via pushnotiserna i vår app kan du ta del av dem direkt. Mer har vi inte råd med. Ska vi kunna bedriva den journalistiska verksamhet som vi idag gör på Gefle Dagblad så måste vi finansiera det. För vår journalistik är viktig, det håller jag med om! Och detta gäller: Inga intäkter, ingen journalistik. Så enkelt är det.

Och vem har förresten någonsin fått för sig att gå in i en affär för att kräva att få papperstidningen Gefle Dagblad gratis?

Vi hade helt enkelt aldrig överlevt i 125 år, utan att ta betalt för vårt journalistiska arbete. Och vi vill leva länge än – för att fortsätta skriva din historia.

* Redan förra året ökade förresten det totala antalet prenumeranter något, genom kraftig digital tillväxt.

PS. Chefredaktören upptäcker pärlorna i Gästrikland, nr 5 – Gamla Gefle:

*Fotnot: Jag skriver om egna favoriter i Gästrikland i anslutning till mina krönikor. Siffrorna på mina Gästrikepärlor innebär inte någon rangordning. Och tillslut - här finns en artikel som ständigt uppdateras med information om coronaviruset, som är gratis.