Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Katastrof för grundskolan”

Grundskolan får ta en oproportionerligt stor smäll när 100 anställda varslas inom kunskapsförvaltningen i Sandviken.
I alla fall enligt de siffror som arbetsgivaren lade fram till facken i går.
– Vi är oense, säger Margith Lind, Lärarförbundet.

Det har nu snart gått två veckor sedan chockbeskedet kom om att upp emot 100 anställda varslas om uppsägning inom förskolan och skolan i Sandviken.

I går eftermiddag möttes fack och arbetsgivare i en första förhandling. Beskedet från kommunen är att det stora varslet ligger kvar.

Enligt de siffror som kunskapsförvaltningen nu tagit fram kommer 24 anställda att sägas upp inom förskolan, 12 inom gymnasiet och 63 inom grundskolan. Grundskolan får med andra ord ta en oproportionerligt stor smäll sett till hur många anställda de olika verksamheterna har.

– Det är en katastrof att så många sägs upp, framför allt inom grundskolan som redan sparat så mycket. Vi tror helt enkelt inte att det kommer att fungera. Arbetsbördan blir orimligt stor för den personal som blir kvar och många kommer inte att mäkta med, säger Margith Lind.

Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund och Kommunal anser att det underlag som kommunen tagit fram är undermåligt.

– Det går inte att se hur organisationerna ska se ut på varje skola, säger Margith Lind.

Orsaken till att så många anställda varslas är kraftigt minskade skatteintäkter, frysta stadsbidrag och skenande kostnader för försörjningsstöd. Kommunfullmäktige har beslutat att alla verksamheter snabbt måste minska sina kostnader med två procent.

Men ute på skolorna och bland föräldrar är förståelsen liten för att kommunen försämrar personaltätheten och ökar gruppstorlekarna för barnen.

Exempelvis kommer flera av de små specialgrupper som finns på Murgårdsskolan att läggas ner och eleverna förflyttas till andra klasser. Specialgrupperna är till för elever som har ett stort behov av stöd.

– Snälla gör inte så här mot oss! Den hjälpen vi får här kommer vi inte att få i vår riktiga klass. Vi älskar den här gruppen, lärarna älskar oss, vi älskar dem, skriver berörda elever i ett brev till kommunen.

Margith Lind berättar att facket planerar att bjuda in politikerna till en utfrågning/debatt om skolbesparingarna. Även allmänheten är välkommen.

Vad har du mött för reaktioner sedan varslet lades?

– Det är en stor uppgivenhet och nedstämdhet bland personalen. Mycket kraft går till att samtala. De anställda är oroliga för sin försörjning, de ser inga möjligheter att få nya jobb och många har fru eller man på Sandvik som också riskerar att bli av med jobbet, säger Margith Lind.