Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katter ger boxern Agnes utslag

ÅRSUNDABoxern Agnes står inte ut med katter. De ger henne utslag.- Men hon tycker väldigt mycket om katter och vill gärna hälsa på dem. Det kan ställa till problem, säger hennes husse Olle Pettersson.

Annons
Agnes är allergisk. Inte bara mot katter, utan även mot hästar och damm. Allergi hos djur är, precis som hos människor, inget ovanligt. Agnes är åtta år. Hon var bara valp när det konstaterades att hon var allergisk.
- Vi märkte att hon kliade sig extremt mycket och blev röd. Vi bestämde oss först för att behandla mot skabb, säger matte Jenny Riddarström.

Mycket kliande
Men Agnes fortsatte att klia sig. Ingen tänkte till en början på allergi som tänkbar orsak.
- Man bryr sig inte särskilt mycket om en kliande hund, säger Jenny Riddarström.
En veterinär påtalade till slut allergi och föreslog ett så kallat pricktest. Agnes testades på 22 olika ämnen. Hon svarade på kvalster, häst och - framförallt - katt. Hon genomgick en så kallad hyposensibilitetsbehandling. Den innebär att ett djur under en period injiceras med det det är allergisk mot. Till en början är mängderna mycket små för att sedan bli större. Behandlingen, som går ut på att förändra immunförsvaret, är kostsam.

25 000 kronor
- Agnes allergi, med behandlingar och allt, har nog kostat uppemot 25 000 kronor. En del väljer att avliva hunden, säger Olle Pettersson.
Eftersom hundar inte, som människor, svarar på antihistamin går det inte att ge hunden speciell medicin vid de tillfällen när den känner av allergin.
Besvär och stora kostnader till trots ångrar inte Olle Pettersson och Jenny Riddarström att de skaffade Agnes.
- Absolut inte. Det är ju en kompis man skaffar sig. Men det gäller att ha en bra försäkring, säger Jenny Riddarström.
Marianne Mellgren är den veterinär som behandlat Agnes. Hon har allergi och hudproblem som specialintresse.
- Det är vanligt med allergier hos djur. Vi ser på kliniken att ungefär 20 till 25 procent av djuren har hudproblem. Omkring hälften beror på allergier, säger hon.
I ungefär 15 år har man allergitestat djur.
- Man undersöker mer nu och kunskapen ökar. Jag vet inte, men jag tror att allergierna hos djur ökar, liksom de tycks göra hos människor, säger Marianne Mellgren.
Det finns olika teorier om vad allergi beror på, ingen är dock helt säker.
- Men det verkar vara något som kommer med vällevnad. En del allergier beror på arvsanlag, andra kan ha med miljö att gör. I vårt land är det hos djur vanligast med det som finns inomhus, som kvalster.
Marianne Mellgren säger att det är ovanligt att en hundägare väljer att avliva hunden på grund av de bekymmer och stora utgifter som allergin kan medföra.
- Några gör det, men inte i första skedet innan man har testat allt. Det kan ta lång tid och vara väldigt besvärligt innan man kommer fram till vilken slags allergi det rör sig om. Det kräver en tapper djurägare, men det handlar om en familjemedlem, en individ som man tagit på sig ansvaret för.
Hundar och andra djur kan även, som omvänt, vara allergiska mot människor.
- Det är mycket ovanligt. Kanske rör det sig om någon promille, men jag hade ett fall i höstas där en hund var allergisk mot människor. Det är hudskrapet hos människor de reagerar på. Då kan det bli knepigt, men det går att lösa det också.
SOFIA ÖHLANDER